Ziua 289 - Putin acuză două puteri că l-au trădat și vorbește de țări șterse de pe fața Pământului: Nu puteți avea încredere în nimeni, doar în mine!

Ziua 289 - Putin acuză două puteri că l-au trădat și vorbește de țări șterse de pe fața Pământului: Nu puteți avea încredere în nimeni, doar în mine!

Ziua 289 de război a venit cu un nou discurs al lui Vladimir Putin în care acuză Occidentul că amplifică deliberat haosul și dorește extinderea conflictului peste granițele Ucrainei, pentru „a-și menține cu orice preț dominația”. Mai mult, el a acuzat Franța și Germania că au trădat Rusia și a amenințat pe oricine ar ataca nuclear Rusia cu anihilarea totală.

De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe a făcut un apel la liderii lumii să nu se mai teamă de consecințele prăbușirii Rusiei și să accepte că țara condusă de Putin nu va fi niciodată un membru normal al comunității internaționale. „Lumea nu se va prăbuși odată cu Rusia”, transmite Dmitro Kuleba.

De la Bruxelles, Comisia Europeană pregătește noi sancțiuni menite să blocheze dezvoltarea industrială a Rusiei, în timp ce Washingtonul are un nou pachet de ajutor militar, ce va include și rachete HIMARS, generatoare și Humvee-uri.

Asta în timp ce Duma de Stat de la Moscova vrea să crească pedepsele pentru sabotaj, până la închisoare pe viață.

Iar la Istanbul are loc o întâlnire între reprezentanţii Rusiei şi ai SUA în cadrul căreia vor fi discutate „chestiuni iritante" în relaţiile bilaterale.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac masiv asupra Hersonului - Rușii au bombardat de 68 de ori într-o singură zi regiunile pe care le-au pierdut în fața ucrainenilor din Herson. 8 civili au fost răniți după ce au fost țintite și mai multe blocuri. Totodată, au fost avariate pediatria și morga de la spitalul din Herson.
  • 8 copii orfani din cauza minelor - În regiunea Jitomir, un cuplu căsătorit a murit după ce mașina în care călătoreau a trecut peste o mină și a explodat. Ei au lăsat orfani 8 copii minori.
  • Amenințări nucleare - Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa Pământului. În plus, el a acuzat Germania şi Franţa - care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 - că au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina.
  • Putin vorbește de extinderea războiului - Vladimir Putin a susținut un discurs, în fața miniștrilor Apărării din statele SCO și CIS care s-au reunit la Moscova, în care a vorbit și despre războiul din Ucraina: „Potențiala extindere a conflictului în lume crește din cauza încercărilor Vestului de a-și menține cu orice preț dominația. Vestul va amplifica deliberat haosul și va agrava situația la nivel internațional. Vestul a transformat Ucraina într-o colonie și folosește civilii drept carne de tun”.
  • Lăsați Rusia să se prăbușească! - Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a acordat un interviu Wall Street Journal în care cere Vestului să nu se teamă de colapsul Rusiei și insistă că Ucraina are tot dreptul să atace ținte de pe teritoriul rus: „Cer lumii să nu se teamă de colapsul Rusiei. Dacă roata istoriei începe să se învârte, nimeni nu o poate opri. În loc să se gândească cum să ajute Rusia să supraviețuiască și să devină un membru normal al comunității internaționale, este timpul să accepte că Rusia nu poate fi un astfel de membru. Lumea nu se va prăbuși odată cu Rusia. Va fi distrusă de cetățenii ei, așa cum s-a întâmplat și cu Imperiul Rus”.
  • Violențe la Zaporojie - Ucraina a acuzat Rusia că ţine în detenţie doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie: „Armata rusă a dat buzna joi în locaţiile unde se află Departamentul pentru programe sociale al centralei şi, în prezenţa altor angajaţi, l-a lovit violent pe şeful departamentului, Oleksii Trubenkov, şi pe adjunctul lui, Iuri Androsov. După această bătaie violentă, ruşii i-au scos din clădire şi i-au dus într-o direcţie necunoscută".
  • Noi drone kamikaze pentru ruși - Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni. Și oficialii ucraineni anunțaseră că s-au folosit miercuri drone kamikaze de fabricaţie iraniană pentru atacuri în regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk.
  • Nou ajutor de la SUA - SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP. SUA vor mai oferi Ucrainei și noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sancțiuni și diplomație

  • Întâlnire SUA-Rusia - Reprezentanţii Rusiei şi ai SUA se întâlnesc astăzi la Istanbul. Cele două părţi vor discuta despre „chestiuni iritante" în relaţiile bilaterale, inclusiv despre vize, nivelul de personal al ambasadelor şi activitatea instituţiilor şi agenţiilor fiecărei părţi în străinătate, printre alte chestiuni, nespecificate.
  • Noi sancțiuni europene - Comisia Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni și dorește, printre altele, să limiteze dezvoltarea industrială a Rusiei, blocând bunurile care ar putea să contribuie la îmbunătățirea tehnologiilor din sectoarele de apărare și securitate. Printre aceste bunuri s-ar regăsi laptopurile, hard drive-urile, camerele foto sau lentilele, potrivit Politico.
  • India nu se afișează cu Putin - Premierul indian Narendra Modi și-a anulat întâlnirea anuală cu Putin, ce tradițional avea loc în decembrie, din cauza amenințărilor nucleare pe care liderul de la Kremlin le-a tot făcut la adresa Ucrainei, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
  • Sancțiuni pentru amanta lui Șoigu - Elena Kaminskas, cea care este considerată mama copiilor ilegitimi ai lui Serghei Șoigu, a primit interdicție de a intra în Schengen pentru 3 ani și i-a fost anulat pentru 5 ani și permisul de rezidență în Lituania.
  • Oligarhii fentează sancțiunile - Iahtul Aldabara, estimat la aproximativ 1 milion de euro și deținut de miliardarul rus Dmitri Mazepin, a putut părăsi fără probleme Sardinia, deși nava era reținută conform sancțiunilor europene. Detalii AICI
  • Teroarea diplomatică continuă - Mai mulți cetățeni din Germania au primit scrisori atribuite fals Consulatului General al Ucrainei în Dusseldorf, în care li se propunea să se alăture Legiunii Străine în Ucraina: „E doar o altă etapă a campaniei inamicului de dezinformare, menită să discrediteze diplomația ucraineană și să slăbească sprijinul pentru Ucraina acordat de Germania și cetățenii săi”.
  • Sancțiuni pentru Rusia și China - Statele Unite intenţionează să impună vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei şi Chinei, au declarat joi pentru Reuters doi oficiali americani, care au precizat că Moscova va fi pedepsită pentru folosirea dronelor iraniene în Ucraina, în timp ce Chinei i se reproşează că pescuieşte ilegal în Pacific.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Primul Z pentru Putin - Pentru prima oară de la începutul invaziei, Putin a venit la o conferință cu o insignă cu litera Z la rever.
  • Putin vrea încredere totală - Întrebat care sunt problemele cu aprovizionarea pe front, având în vedere că una spune Ministerul Apărării și alta soldații care luptă în Ucraina, Putin le-a spus jurnaliștilor că doar în el pot avea încredere: „Nu puteți avea încredere în nimeni, doar în mine”.
  • Steagul Ucrainei nu e ofensă pentru ruși - Autoritățile judiciare din St Petersburg au transmis procurorului general al Rusiei o solicitare în care au cerut să le fie lămurit dacă afișarea steagului Ucrainei este sau nu un act de „discreditare a forțelor armate ruse”. „Afișarea steagului Ucrainei sau a culorilor galben și albastru nu constituie în sine o ofensă. Dar încadrarea faptelor depinde de toate circumstanțele cazului”, e răspunsul primit.
  • Închisoare pe viață pentru sabotaj - Deputații Dumei de Stat din Rusia au depus un proiect de lege care prevede pedepse mărite, până la închisoarea pe viață, pentru sabotaj.
  • Femeile care se opun războiului, hărțuite - În regiunea rusă Samara, activiste din „Consiliul Mamelor și Soțiilor” au fost oprite în trafic sub pretextul unui control de droguri și reținute.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇