Iahtul unui oligarh rus confiscat în Sardinia a dispărut din port

Iahtul unui oligarh rus confiscat în Sardinia a dispărut din port

Un iaht de lux deținut de un oligarh rus, care fusese confiscat în temeiul sancțiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia, în această vară.

Vasul Aldabra are 22 de metri şi aparţine lui Dmitri Mazepin, miliardarul care deţine o companie de îngrășăminte minerale și tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin, scrie The Guardian.

Nava, despre care se spune că are o valoare între 700.000 și 1 milion de euro, a fost andocată în portul Olbia și confiscată în luna martie, când Mazepin a fost pus pe lista de sancțiuni a UE, imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

A rămas acolo până în luna iunie, când iahtul a dispărut cu câteva ore înainte de a fi confirmat oficial ca aparținând lui Mazepin.

„Mazepin știa că este pe listă, dar a reușit să profite la maximum de perioada în care lucram pentru a stabili că barca îi aparține, deoarece a trebuit să investigăm lanțul de proprietate”, a declarat o sursă din poliția financiară a Sardiniei. . „Eram în proces de a confirmat cui aparţine vasul, când a fost luat.”

Poliția susţine că Mazepin a angajat o companie străină, care la rândul său a angajat un căpitan din Sardinia pentru a muta iahtul departe de Italia.

ADVERTISING

O investigație a poliției financiară a constatat că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, dar unde se află acum nu se ştie.

Poliția a transmis că oligarhul Mazepin, compania implicată în organizarea plecării vasului și căpitanul respectiv, care a susținut că nu știa că nava aparține oligarhului, fiecare riscă amenzi de până la 500.000 de euro pentru scoaterea ilegală a navei din Italia.

Este primul caz în Italia al unui rus cu active înghețate care a reușit să evite sancțiunile UE.

ADVERTISING

„Acest iaht nu a părăsit niciodată Sardinia înainte”, a mai declarat sursa citată de The Guardian.

O vilă din Sardinia, deținută de Mazepin, se numără, de asemenea, printre bunurile confiscate pe insulă, Sardinia fiind o destinație preferată pentru oligarhi înainte de războiul din Ucraina.

O mașină de lux în valoare de 600.000 de euro, construită pentru a rezista gloanțelor și explozivilor, aparținând lui Alisher Usmanov, fost acționar la clubul de fotbal Arsenal, se numără, de asemenea, printre bunurile confiscate aici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇