Super-iahtul de 300 de milioane de dolari al oligarhului rus Kerimov a fost confiscat

Super-iahtul de 300 de milioane de dolari al oligarhului rus Kerimov a fost confiscat

Autorităţile din Fiji au confiscat un iaht de 300 de milioane de dolari al oligarhului rus Suleiman Kerimov, la solicitarea Statelor Unite, a anunţat joi Departamentul de Justiţie de la Washington.

Un tribunal din Fiji a decis marţi că SUA pot confisca superiahtul cu proprietar rus, la câteva săptămâni după ce a ajuns şi a fost sechestrat de poliţie, relatează Reuters.

Autorităţile din diverse ţări au confiscat vase de lux şi vile deţinute de miliardari ruşi în conformitate cu sancţiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Kerimov a fost sancţionat de SUA în 2014 şi 2018 din cauza acţiunilor Rusiei în Siria şi Ucraina. De asemenea, el a fost introdus pe lista de sancţiuni a UE.

Aşa-numitul grup de lucru KleptoCapture din cadrul Departamentul Justiţiei s-a axat pe confiscarea iahturilor şi altor bunuri de lux pentru a pune sub presiune oligarhii ruşi în tentativa de a-l determina pe Vladimir Putin să facă paşi înapoi în privinţa conflictului din Ucraina.

Iahtul de lux, Amadea, a ajuns în Fiji luna trecută, după o călătorie de 18 zile prin Pacific din Mexic.

Biroul pentru controlul bunurilor străine al Departamentului Trezoreriei l-a desemnat pe Kerimov ca făcând parte din grupul oligarhilor ruşi care profită de activităţile guvernului rus, inclusiv de ocupaţia Crimeei.

Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇