Ziua 254 de război: Rușii au testat o rachetă balistică, China vede pericolul unei crize nucleare în Asia și Europa. G7 se apucă de reparații în Ucraina

Ziua 254 de război: Rușii au testat o rachetă balistică, China vede pericolul unei crize nucleare în Asia și Europa. G7 se apucă de reparații în Ucraina

În ziua 254 de război, rușii anunță că se retrag din Hersonul cucerit. Mai exact, un oficial instalat de Rusia în sudul Ucrainei a spus că Moscova își va retrage probabil trupele din Herson și a îndemnat civilii să plece.

Însă Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali sunt precauți, sugerând că Rusia ar putea întinde o capcană trupelor ucrainene care avansează.

Putin a cerut și el evacuarea urgentă a civililor din Herson, acuzând o situație periculoasă, în timp ce armata sa a testat în Marea Albă o rachetă balistică lansată de sub apă de submarinul cu propulsie nucleară "Generalisim Suvorov".

Aflat în vizită în China, cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Xi Jinping să-și exercite influenţa asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina. Președintele chinez a lansat un apel către toate părțile să se întoarcă la masa negocierilor și a cerut la rându-i liderilor lumii să acționeze împreună pentru a evita o criză nucleară în Asia și în Europa.

ADVERTISING

Mișcări pe front:

  • Rachete lansate din Marea Neagră - Forţele ucrainene au doborât două rachete de croazieră de tip Kalibr lansate de forţele ruse din Marea Neagră, potrivit Comandamentului aerian „Sudic” al Ucrainei din Odesa. O rachetă a fost doborâtă deasupra regiunii ucrainene Herson, iar una a fost doborâtă deasupra regiunii Nikolaev.
  • Bombe și rachete asupra Ucrainei - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat că ruşii au atacat Bahmut, Avdiivka şi Novopavlivka, în estul ţării. În plus, regiunea Liov din vest şi regiunile Harkov, Dnipro şi Zaporojie din est au fost vizate de rachete şi bombardamente în ultima zi.
  • Atac în Donețk - În ultimele 24 de ore, forțele ruse au ucis opt civili și au rănit 14 în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.
  • Rachetele rusești au lovit zone populate din Zaporojie, a anunțat guvernatorul Oleksandr Staruh. O conductă de gaz a fost avariată și a izbucnit un incendiu, care a fost stins însă repede. Nu s-au înregistrat victime.
  • Milioane de ucraineni, fără curent - Aproximativ 4,5 milioane de ucraineni se confruntă cu întreruperi de curent, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski. Gospodăriile din toată ţara au fost deconectate temporar de la alimentarea cu energie în cadrul unui program de urgenţă care vizează stabilizarea reţelei electrice fragile. Rusia bombardează şi distruge infrastructura civilă, dând naştere temerilor legate o iarnă rece şi întunecată, a afirmat liderul de la Kiev.
  • Pierderile rușilor, anunțate de Ucraina - Oficialii ucraineni au anunțat că trupele rusești au suferit pierderi mari în ultimele 24 de ore: 840 de soldați, 16 tancuri, 28 de blindate de luptă, 17 piese de artilerie, 1 lansator multiplu, un sistem antiaerian, 8 drone și 12 vehicule.
  • Test reuşit cu rachetă balistică - Rusia a efectuat joi un test reuşit al rachetei sale balistice Bulava, care a fost lansată din apele Mării Albe de submarinul cu propulsie nucleară "Generalisim Suvorov" din imersiune, ce urmează să intre în curând în serviciul marinei ruse, a anunţat Ministerul rus al Apărării.
ADVERTISING

Situația din Herson

  • Stare de asediu: Viceguvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Herson, Kirill Stremousov, a anunţat că în oraşul Herson a fost impusă starea de asediu, „24 de ore din 24”, pentru a apăra oraşul de ceea ce el numeşte „atacuri teroriste”.
  • Explozii lângă Herson - Mai multe imagini postate pe rețelele de socializare arată că au avut loc explozii în apropierea unui aerodrom aflat la nord de orașul Herson.
  • Vladimir Putin a declarat vineri că civilii din regiunea ucraineană Herson trebuie evacuați. „Cei care locuiesc în Herson ar trebui scoși din zona celor mai periculoase acțiuni, pentru că populația civilă nu ar trebui să sufere”, a spus Putin.
  • Evacuare forțată - La nord, pe malul estic al fluviului Nipru, forţele ruseşti i-ar obliga pe localnici să părăsească satul Velika Lepetiha. Oficialii numiţi de Rusia au anunţat deja evacuarea civililor dintr-o zonă de 15 kilometri de-a lungul râului. O evacuare obligatorie ar fi în curs de desfăşurare şi în satul Hornostaivka, aflat mai în aval, în timp ce noi explozii au fost auzite în oraşul Nova Kahovka, situat tot pe malul estic, în apropierea unui baraj şi a unei centrale hidroelectrice.
  • Se retrag rușii din Herson - Un oficial instalat de Rusia în sudul Ucrainei a spus că Moscova își va retrage probabil trupele din Herson și a îndemnat civilii să plece. „Cel mai probabil, unitățile noastre, soldații noștri, vor pleca”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul administrației de ocupație din capitala regiunii, pentru o publicație pro-Kremlin.
  • Kievul se teme de o capcană - Însă Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali sunt precauți, sugerând că Rusia ar putea întinde o capcană trupelor ucrainene care avansează.
ADVERTISING

Petrol, cereale și diplomație

  • China se implică - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat vineri, la întâlnirea cu Olaf Scholz, pentru acţiuni diplomatice care să ajute la oprirea războiului din Ucraina şi evitării unei crize nucleare în Europa şi în Asia: „Comunitatea internaţională trebuie să respingă ameninţările privind folosirea armelor atomice. Sunt necesare acţiuni comune pentru evitarea unei crize nucleare în Asia şi în Europa. Toate părţile implicate în războiul ruso-ucrainean să dea dovadă de raţiune şi reţinere şi să reia cât se poate de rapid contactele în sensul organizării negocierilor de pace".
  • G7 repară Ucraina - Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a convenit vineri să pună în aplicare un „mecanism de coordonare", pentru a ajuta Ucraina să-şi repare şi să-şi protejeze infrastructurile indispensabile de electricitate şi de aprovizionare cu apă, bombardate în ultimele săptămâni de Rusia.
  • Plafon de preț pentru petrol - Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor finaliza un plafon de preț pentru petrolul rusesc la finalul acestei luni, în loc să adopte o rată variabilă. Detalii AICI
  • Volodimir Zelenski a discutat cu Maia Sandu despre problemele legate de alimentarea cu energie şi despre agresiunea rusă. ”Am vorbit astăzi cu preşedintele Republicii Moldova despre provocările energetice. Consecinţele teribile ale agresiunii hibride ruseşti sunt resimţite de toţi europenii, dar şi de cetăţenii Moldovei. Am discutat cu doamna Sandu despre ce putem face împreună în interesul popoarelor noastre şi pentru protecţia ţărilor noastre”, a anunţat Zelenski.
  • Cereale pentru țările sărace - Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că a convenit cu omologul său Vladimir Putin ca cerealele ruseşti trimise în cadrul acordului de export din Marea Neagră să ajungă gratuit în ţările africane sărace.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇