Deși rata natalității a scăzut în Kazahstan, cererea pentru pompe de sân electrice a explodat, ajungând la 633%. Există temeri că unele componente ale acestor dispozitive și din alte echipamente electrocasnice importate de țările din sfera de influență a Rusiei sunt folosite pentru fabricarea unor drone improvizate.
Importurile de aparatură electrocasnică din UE ale țărilor învecinate cu Rusia s-au majorat în 2022, simultan cu creșterea furnizării unor astfel de produse către țara condusă de Vladimir Putin, scrie Bloomberg.
Potrivit Eurostat, în intervalul ianuarie - august 2022, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană decât în 2020 și 2021 la un loc, iar Kazahstan a cumpărat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari, un volum de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Un alt detaliu bizar - ambele țări și-au mărit importurile de pompe de sân electrice. În prima jumătate a acestui an, Armenia a cumpărat de trei ori mai multe astfel de dispozitive, în timp ce importurile Kazahstanului au crescut cu 633%. Asta în timp ce rata natalității în aceste state a scăzut - în Armenia cu 4,3%, în Kazahstan cu 8,4%, arată Bloomberg.
Rusia nu publică date statistice, însă cifrele referitoare la Kazahstan arată o creștere a exporturilor de frigidere, mașini de spălat și pompe de sân electrice către Moscova în 2022, relatează Meduza. Astfel, în intervalul ianuarie - august, exportul de frigidere a crescut de zece ori, iar cel de pompe de sân a fost de peste două ori mai mare.
În același timp, Rusia a cumpărat din Kazahstan mașini de spălat în valoare de 7,5 milioane de dolari, în timp ce în 2022 și 2021 acest număr tindea spre zero.
Oficialii din Kazahstan și Armenia nu au oferit explicații cu privire la această situație.
Identificarea destinației finale a produselor electrocasnice din aceste date statistice este complicată. Armenia, Kazahstan și Rusia sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, ceea ce înseamnă că nu există controale vamale la granițele lor. Deși companiile europene nu exportă direct în Rusia, produsele lor pot ajunge în această țară.
Potrivit Bloomberg, este posibil ca Rusia să achiziționeze electrocasnice din Uniunea Economică Eurasiatică pentru a face față penuriei de astfel de produse de pe piața internă. Însă la fel de posibil este ca aceste produse să fie dezasamblate, iar componentele și semiconductorii să fie folosiți în producția civilă.
Mai mulți oficiali europeni citați de Bloomberg sunt îngrijorați că măcar o parte din aceste bunuri și componentele lor pot fi utilizate în scopuri militare.
În septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că armata Rusiei folosește cipurile din mașinile de spălat vase și din frigidere în echipamente militare, întrucât a rămas fără semiconductori după impunerea sacțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Statele Unite au prezentat această informație încă din luna mai.
Sursele consultate de Bloomberg au confirmat că unele componente și cipuri din produsele electrocasnice pot fi folosite în scopuri militare.
De altfel, în primele luni ale războiului din Ucraina, înainte ca Rusia să importe drone kamikaze din Iran, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii și înregistrări video cu drone rusești distruse care includeau componente de proveniență occidentală, procurate din obiecte precum mașini de spălat sau aspiratoare.
Un oficial european a spus că armata rusă fură frecvent aparatură electrocasnică din Ucraina, însă nu este clar câte dintre aceste obiecte au fost utilizate în scopuri militare.