Ziua 249 de război: Lavrov spune că Polonia cere să aibă bombe nucleare americane pe teritoriul său. 176 de nave cu cereale, blocate pe Marea Neagră

Ziua 249 de război: Lavrov spune că Polonia cere să aibă bombe nucleare americane pe teritoriul său. 176 de nave cu cereale, blocate pe Marea Neagră

În ziua 249 de război, președintele Zelenski a cerut un răspuns internațional puternic la decizia de sâmbătă a Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale în Marea Neagră. Reacții au venit și dinspre SUA, Joe Biden calificând drept scandaloasă decizia Rusiei, în timp ce UE a anunțat că sprijină eforturile ONU de a menţine acordul privind exportul de cereale cu Ucraina.

Navele cu cereale ucrainene aflate în aşteptare la Istanbul vor fi inspectate, acțiune care va dura câteva zile, având în vedere că este vorba despre 176 de nave. În plus, se suspendă plecările altor nave din porturile ucrainene, în aceste condiții.

În ziua anterioară, am avut un atac la Sevastopol, Rusia a anunțat că se retrage din acordul pentru cereale, iar pe front, rușii nu au reușit să avanseze. De asemenea, rușii au acuzat că dronele au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor.

ADVERTISING

Totodată, Serghei Lavrov a transmis că Rusia este alarmată de faptul că Polonia ar fi cerut să fie una dintre țările luate în calcul pentru a fi amplasate bombe nucleare americane.

Evoluții pe front

  • Schimb de prizonieri - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în total 1031 de persoane au fost eliberate din captivitatea ruşilor începând cu luna martie. Declarația vine după ultimul schimb, de sâmbătă, când 52 de persoane (50 de apărători și 2 civili) au fost eliberate de forțele ruse. ”Vom face totul ca să-i eliberăm pe toţi cei ţinuţi captivi în Rusia şi în teritoriul ocupat”, a spus Zelenski.
  • Deficit de energie - “Astăzi sunt semnificativ mai puţine întreruperi de curent pentru stabilizare şi de urgenţă, mult mai puţine. Însă o astfel de nevoie încă există şi în unele oraşe şi districte încă sunt posibile restricţii. În special în regiunea Kirovohrad şi în alte regiuni. Facem totul pentru ca întreruperile să fie cât mai previzibile posibil pentru ca oamenii să îşi poată face planurile în funcţie de acestea”, a spus Zelenski în discursul zilnic, despre problemele de alimentare cu energie.
  • Grupul Wagner - supranumit de unii armata privată a lui Putin - se pare că recrutează condamnați ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatita C, pentru războiul din Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice, care îl citează pe șeful organizației, Evgheni Prigozhin.
  • Atacul de la Sevastopol - Institutul pentru Studiul Războiului susține că este probabil ca forțele ucrainene să fi atacat cu drone marine o fregată din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării Negre în apropiere de Sevastopol.
  • Număr record de ruși uciși - Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunțat un număr record de soldați ruși uciși în ultimele 24 de ore, respectiv 950.
  • Pe unde au zburat dronele? - Rusia a examinat dronele folosite în atacul de la Sevastopol şi susţine că au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor, transmite Agerpres.
  • Armata Ucrainei i-a băgat pe ruși în corzi - Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, iar Kievul condiţionează negocierea cu Moscova de retragerea trupelor ruse.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reacții la suspendarea de către Rusia a acordului pentru cereale

  • Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea ONU și a G20, informează Reuters. Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

”Cum poate fi Rusia în G20 dacă lucrează deliberat pentru înfometareaa oamenilor de pe mai multe continente? Este o prostie. Rusia nu are ce căuta în G20”, a spus Zelenski.

Detalii despre decizia Rusiei de a se retage din acordul pentru cerale, AICI.

  • Uniunea Europeană - UE sprijină eforturile ONU de a menţine în viaţă acordul privind exportul de cereale cu Ucraina, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, transmite Reuters. Uniunea Europeană „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP.
  • Nave blocate la Istanbul - Navele cu cereale ucrainene aflate în aşteptare la Istanbul vor fi inspectate, acțiune care va dura câteva zile, având în vedere că este vorba despre 176 de nave. Totodată, se suspendă plecările altor nave din porturile ucrainene, în aceste condiții.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Bombe nucleare americane în Polonia? - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că Rusia este alarmată de faptul că Polonia ar fi cerut să fie una dintre țările luate în calcul pentru a fi amplasate bombe nucleare americane, scrie agentia TASS.
  • Amintiri cu Cuba, după 60 de ani - Serghei Lavrov spune că situaţia actuală aminteşte de criza rachetelor din Cuba: “Diferenţa este că în 1962 Hruşciov şi Kennedy au găsit puterea de a arăta responsabilitate şi înţelepciune. (...) Sper că în situația de astăzi, președintele Joe Biden va avea mai multe oportunități de a înțelege cine dă ordine și cum”.
  • Germania dezertori ruși - Noul ambasador ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a atenţionat Germania să nu accepte pe teritoriul său obiectori de conştiinţă ruşi, transmite duminică DPA. „Ar fi greşit din partea Germaniei să primească dezertori ruşi”, a spus Makeiev pentru săptămânalul Bild am Sonntag, descriindu-i pe aceştia drept un „risc de securitate”. Ruşii care au fugit din ţară după ce Kremlinul a anunţat o mobilizare parţială sunt „bărbaţi tineri care nu au regrete, dar vor să evite serviciul militar”, a mai spus ambasadorul ucrainean.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇