Zelenski: Cum poate fi Rusia în G20, dacă lucrează pentru înfometarea oamenilor de pe mai multe continente?

Zelenski: Cum poate fi Rusia în G20, dacă lucrează pentru înfometarea oamenilor de pe mai multe continente?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia a început din septembrie să agraveze criza alimentară mondială, blocând navele de pe “coridorul cerealelor”.

“Este o intenţie absolut transparentă a Rusiei de a readuce ameninţarea foametei pentru Africa şi Asia”, a menţionat Zelenski, adăugând că Rusia nu are ce căuta în G20 şi că este necesară o reacţie internaţională puternică.

“Astăzi a venit o declaraţie destul de previzibilă din partea Rusiei – că în cele din urmă ei anulează iniţiativa cu privire la exportul cerealelor. Dar de fapt aceasta nu este decizia lor de astăzi. Rusia a început deliberat să agraveze criza alimentară în septembrie, când a blocat mişcarea navelor cu cerealele noastre.

ADVERTISING

Din septembrie până astăzi, 176 de nave s-au strâns pe coridorul cerealelor şi nu îşi pot continua drumul. Unele aşteaptă de peste trei săptămâni. Aceasta este o blocadă deliberată din partea Rusiei. Este o intenţie absolut transparentă a Rusiei de a readuce ameninţarea foametei pentru Africa şi Asia

Astăzi peste două milioane de tone de produse agricole sunt pe mare. Asta înseamnă că accesul la alimente s-a înrăutăţit pentru peste 7 milioane de consumatori.

Algeria, Egipt, Yemen, Vietnam, alte ţări – ţări foarte diferite, din zone ale lumii diferite... Însă toate pot fi la fel destabilizaate de decizia Rusiei de blocare a exporturilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Subliniez: această decizie a fost luată de Rusia se pare în septembrie. Doar acest şir de nave cu alimente pe mare poate arăta asta”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că Rusia nu a renunţat la atacuri chiar şi în zona coridorului cerealelor.

“Este important şi că Rusia a atacat forţele noastre navale cel puţin de două ori în timpul iniţiativei cu privire la cereale. Au atacat exact acele forţe care garantează siguranţa coridorului cerealelor

Este necesar acum un răspuns puternic internaţional. Atât la nivelul ONU, cât şi la celelalte nivele. În special, la nivelul G20.

Cum poate fi Rusia în G20 dacă lucrează deliberat pentru înfometareaa oamenilor de pe mai multe continente? Este o prostie. Rusia nu are ce căuta în G20

ADVERTISING

Toţi partenerii văd aceşt şir de vase. Ei văd ce a făcut Rusia pentru a perturba iniţiativa cu privire la cereale. Ei văd că şi nave cu cereale contractate în cadrul Programului Alimentar al ONU pentru cele mai sărace ţări nu au posibilitatea garantată de a trece pe ruta maritimă.

Rusia face totul pentru a se asigura că milioane de africani, milioane de oameni din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud ajung în condiţii de foamete sau cel puţin să trăiască o criză gravă a preţurilor”, a afirmat el.

“Însă de ce o mână de oameni de undeva din Kremlin poate decide dacă oamenii din Egipt sau din Bangladesh vor avea mâncare pe masă? Lumea are puterea de a-i proteja de asta pe oameni.

Ucraina a fost şi poate continua să fie unul dintre garanţii securităţii alimentare globale.

Teroarea şi şantajul Rusiei trebuie să piardă. Umanitatea trebuie să câştige”, a mai spus Zelenski.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

La scurt timp, ONU a informat că este în legătură cu autoritățile ruse, în timp ce șeful biroului preşedintelui Zelenski a acuzat Rusia de „şantaj” şi „atacuri teroriste inventate”. La rândul ei, UE a cerut Rusiei să revină în acordul pentru exportul cerealelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇