Ziua 247 de război: Rusia anunță că s-a încheiat mobilizarea. Întreruperi „fără precedent” de curent la Kiev

Ziua 247 de război: Rusia anunță că s-a încheiat mobilizarea. Întreruperi „fără precedent” de curent la Kiev

Atacurile rușilor continuă și în ziua 247 de război. O persoană a fost rănită, iar o clădire administrativă a fost distrusă în urma unui atac cu rachetă în orașul Nikolaiev.

A fost bombadrat iar și orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Mai multe linii electrice și zeci de clădiri și locuințe au fost avariate.

Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene în ultima perioadă, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Nici ucrainenii nu se lasă și continuă contraatacul. Numai în ultimele 24 de ore au ucis 44 de soldați ruși și au distrus o aeronavă, un elicopter, 2 mortiere și 3 vehicule blindate.

Iar SUA pregătesc un nou pachet de asistență militară de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a-și consolida contraofensiva împotriva forțelor ruse. Pachetul va include muniție și mai multe lansatoare HIMARS.

ADVERTISING

Tot astăzi, Rusia a anunțat că s-a încheiat mobilizarea rezerviștilor. Iar la Kiev se anunță întreruperi de curent „fără precedent”.

Situația pe front:

  • Mii de lovituri cu rachete - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene în această perioadă. "Ne continuăm rezistenţa. Agresorul îşi continuă teroarea. Suntem din nou atacaţi din cer de un stol de corbi ai lor. Peste 30 de drone au fost lansate în două zile. Apărătorii cerului nostru au împiedicat vulturii inamicului să pătrundă în spaţiul ţării şi au doborât 23 de drone. În total, în această perioadă, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene", a spus Zelenski.
  • Nou atac la Nikolaiev - O persoană a fost rănită, iar o clădire administrativă a fost distrusă în urma unui atac cu rachetă în orașul Nikolaiev, au declarat oficialii ucraineni. În ultima săptămână, oficialii locali spun că Nikolaiev a fost lovit cu mai multe drone „kamikaze”.
  • Bombardamente în Nikopol - Forțele ruse bombardează Nikopolul din Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regiunii, Valentin Reznichenko. Mai multe linii electrice și zeci de clădiri și locuințe au fost avariate. Nu au fost raportate victime, a spus Reznichenko.
  • Contraatacul ucrainenilor - Comandamentul Operațional „Sud” a anunțat că în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au ucis 44 de soldați ruși. Au fost distruse: o aeronavă Su-25, un elicopter Ka-52, 2 mortiere și 3 vehicule blindate.
  • S-a încheiat evacuarea civililor din Herson - Evacuarea civililor din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată şi anexată de Rusia şi vizată într-o contra-ofensivă ucraineană, s-a încheiat, a anunţat un reprezentant prorus. ”Munca de organizare a plecării locuitorilor de pe malul drept al (fluviului) Nipru către regiuni sigure din Rusia s-a încheiat”, a anunţat joi seara reprezentantul prorus al ocupaţiei Crimeei Serghei Aksionov.
  • Lupte grele în jurul orașului Bakhmut - Ucrainenii și rușii duc lupte grele în preajma orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Militarii ruși bombardează intens orașul și se apropie treptat de periferiile localității. Orașul a rămas în mâinile ucrainenilor în timpul războiului, în pofida obiectivului Moscovei de a captura întreaga regiune Donbas de la granița cu Rusia.
  • S-a încheiat mobilizarea - Ministerul rus al Apărării a anunţat încheierea mobilizării parţiale decretate pe 21 septembrie de preşedintele Vladimir, relatează AFP. Dintre cei 300.000 de rezervişti convocaţi, aproximativ 82.000 au fost deja trimişi în Ucraina, ceilalți fiind în faza de instrucție, l-a informat ministrul Serghei Şoigu pe preşedintele Putin la o reuniune de unde televiziunea rusă a transmis imagini.
  • Kievul fără curent - Întreruperi de electricitate „fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, în zilele următoare, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite AFP. Ar fi vorba despre „un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante:

  • Kremlinul acuză Ucraina că s-a retras din negocierile de pace, în martie, cu Rusia, ”din ordinul” Statelor Unite, în contextul în care ”un echilibru foarte, foarte dificil a fost atins” între Kiev şi Moscova atunci. ”Textul era deja pregătit (…). Iar apoi, dintr-o dată, partea ucraineană a dispărut de pe radar. Ea a declarat că nu mai voia să continue negocierile”, a denunţat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Și mai multe arme pentru Ucraina - SUA pregătesc un nou pachet de asistență militară de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a-și consolida contraofensiva împotriva forțelor ruse. Pachetul va include muniție și mai multe lansatoare HIMARS.
  • ”Bomba murdară” - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene "săptămâna aceasta", la cererea Kievului, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară".
  • Reconstrucția Ucrainei - Activele aparţinând cetăţenilor ruşi şi belaruşi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie după război, spune ministrul de finanţe Serhii Marcenko, transmite Reuters. Guvernul ucrainean a îngheţat active ruse şi belaruse în valoare de circa 44 miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse.
  • Canada strânge bani pentru Ucraina - Canada va vinde obligațiuni guvernamentale pe cinci ani pentru a strânge bani pentru Ucraina, a anunțat vineri guvernul, conform Sky News. De asemenea, va impune noi sancțiuni împotriva a 35 de persoane din Rusia, printre care și directori ai Gazprom.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇