Povestea unui student rus care a fugit din Rusia lui Putin

Povestea unui student rus care a fugit din Rusia lui Putin

Povestea lui Misha Sukhoruchkin, un tânăr de 18 ani care a fugit din Rusia după ce a fost ridicat de poliţie pentru un mesaj anti Putin, este un “exemplu despre cum ambiţiile imperiale ale dictatorului rus a dat peste cap atât de multe vieţi”, scrie Lee Hockstader în Washington Post.

Tânărul i-a relatat incredibila sa poveste lui Hockstader într-o cafenea din Paris, acolo unde s-a oprit din fugă. O poveste “imposibil de verificat, dar imposibil de ignorat”, specifică editorialistul american.

Într-o seară, la scurt după ora cinei, cineva a bătut la uşa apartamentului în care Misha locuia ca student, prezentându-se drept un curier. Când tânărul a deschis uşa, mai mulţi ofiţeri au dat buzna înăuntru, au răscolit locul şi l-au dus pe Misha la secţie, unde a fost bătut, ameninţat şi forţat să semneze şi să înregistreze o “mărturie” prin care îşi exprima “dragostea” pentru Vladimir Putin. După această întâmplare a decis că este timpul să părăsească Rusia.

ADVERTISING

Un gamer cu părul până la umeri şi cu ochelari, care vorbeşte excelent limba engleză şi scrie în genul fantasy fiction, Misha spune că înainte de război nu îl interesa foarte tare politica.

Student la psihologie la o universitate din Kaliningrad, se informa cu precădere de pe Twitter şi Telegram şi aşa a aflat despre atrocităţile comise de armata rusă la Bucea în martie. Imediat după, a scris pe un zid, cu un spray cu vopsea neagră, “Putin = Război”.

“Nu am putut să stau fără să fac nimic. Am realizat că nu este un război pentru teritoriu şi resurse. Este pur şi simplu diabolic”, explică Misha.

ADVERTISING

Poliţiştii l-au găsit după două zile. După ce a fost eliberat, lăsat fără telefon, laptop şi buletin, i s-a spus să revină a doua zi la secţie.

Însă Misha, ajuns acasă, şi-a împachetat într-un rucsac câteva lucruri esenţiale pentru el: o pătură, apă, flautul, un set de zaruri Dungeons and Dragons. A pornit la drum la 3 dimineaţa, îndreptându-se spre sud, către graniţa cu Polonia aflată la aproximativ 30 de kilometri. Trei zile a mers prin păduri, orientându-se după soare şi lună, evitând drumurile şi localităţile de frica informatorilor.

ADVERTISING

Când a ajuns la graniţă era în stare de delir din cauza foamei. Trecut de gardul de sârmă ghimpată şi ajuns în Polonia a fugit fără oprire până a ajuns într-un sat. Spune că a slăbit zece kilograme.

În Polonia, care, ca multe alte ţări europene, a fost reticentă în a primi cetăţeni ruşi, a avut parte de emoţii noi. A fost interogat sub suspiciunea de spionaj şi ţinut câteva săptămâni într-un centru de detenţie pentru imigranţi. A ajuns în cele din urmă în Franţa, în urma intervenţiei unor rude de-ale sale din Paris cu relaţii.

“Pentru Misha, să părăsească Rusia a fost una. Să scape de ea este altceva. Obiceiurile psihologice pe care şi le-a format crescând acolo, indiferanţa faţă de politică, teama de poliţie, sunt ‘ca un blestem’, spune el, care susține că încearcă să se elibereze de această influenţă’”, scrie Hockstader.

În continuare, Misha speră să îşi poată continua studiile la o facultate în limba engleză şi vrea să se orienteze către ştiinţe politice, iar în viitor se vede activist în Occident.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇