Ziua 181 de război: Rusia adoptă politica „fără milă”. Ucraina e susținută în operațiunea Crimeea. Prețuri istorice la energie

Ziua 181 de război: Rusia adoptă politica „fără milă”. Ucraina e susținută în operațiunea Crimeea. Prețuri istorice la energie

Ziua 181 de război este ajunul Zilei Independenței Ucrainei. Kievul a primit numeroase amenințări de la liderii occidentali că Rusia intenţionează să lanseze noi atacuri.

Între timp, trupele rusești continuă să treacă la ofensivă în direcţia Doneţk. Volodimir Zelenski spune că numărul total al diferitelor rachete de croazieră pe care Rusia le-a folosit împotriva ţării sale se apropie de 3.500.

Atât FSB, cât și Aleksandr Dughin au acuzat Kievul de atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina. Marți, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că represaliile vor fi dure și Moscova adoptă politica „fără milă”, crescând astfel îngrijorările cu privire la soarta eroilor de la Mariupol.

Continuă și problema energiei. Europa se confruntă cu o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie, din cauza deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Situația pe front:

  • Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează în curând să lanseze noi atacuri la adresa infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale. „Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti", a spus oficialul american.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că numărul total al diferitelor rachete de croazieră pe care Rusia le-a folosit împotriva ţării sale se apropie de 3.500 şi este pur şi simplu imposibil să numere loviturile artileriei ruseşti. Forţele armate ale Ucrainei susțin au eliminat aproximativ 45.400 de invadatori ruşi din 24 februarie până în 22 august.
  • Rușii susțin că ucrainenii au atacat astăzi mai multe clădiri ale administrației separatiste din Donețk, dar și Hotelul Central, unde erau cazați jurnaliști, și un bloc, iar în urma atacurilor ar fi murit 3 persoane, în timp ce alte 6 sunt rănite.
  • Într-un sat din regiunea rusă Belgorod a izbucnit un incendiu la un depozit de muniții, dar guvernatorul susține că e vorba de combustie spontană, din cauza temperaturilor.
  • Consilierul primarului din Mariupol a anunțat că ocupanții ruși au aruncat în aer un boiler din oraș.
  • Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a calculat cât ar costa armele de care are nevoie Ucraina pentru a schimba complet cursul acestui război. Potrivit acestuia, trupele ucrainene mai au nevoie de 50 de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizate de SUA. Prețul unui sistem este de 4 milioane de dolari, iar costul total se ridică la 200 de milioane de dolari.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Operațiunea Crimeea

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat convingerea că drapelul ucrainean va flutura din nou în toate zonele din Ucraina ocupate în prezent de Rusia, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată de Moscova din 2014.
  • Președinții Estoniei și Poloniei îl susțin pe Zelenski în planul de recucerire a Crimeii. „Acest război a început în Crimeea și trebuie să se încheie în Crimeea”, a spus Alar Karis, la un summit organizat de Ucraina. „Nu ne putem întoarce la ce a fost pe 23 februarie. Trebuie eliberat întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea”, a spus și Andrzej Duda.
  • La Sevastopol a fost activat sistemul de apărare anti-aeriană. Nu este clar încă dacă a avut loc un atac.

Dughina vs. soldații din regimentul Azov

  • La Moscova a avut loc, în secret, slujba de înmormântare a Dariei Dughin. Doar rude și prieteni apropiați ai familiei au fost prezenți.
  • Atât FSB, cât și Aleksandr Dughin au acuzat Kievul de atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina. Marți, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că represaliile vor fi dure: „A fost o crimă barbară pentru care nu va fi nicio iertare. Nu va putea fi nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi".
  • Russia Today a publicat un așa zis interviu cu persoane despre care spune că sunt părinții femeii pe care o acuză că a asasinat-o pe Daria Dughina. Cele două persoane spun că aceasta ar fi lucrat în armata Ucrainei.
  • Președintele Zelenski a negat ferm că Kievul ar avea vreo implicare în asasinarea Dariei Dughina: „În mod clar nu este responsabilitatea noastră. Nu e un cetățean al țării noastre, nu era pe teritoriul nostru, nu ne privește pe noi”.
  • Ambasada SUA și-a îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina din cauza amenințării cu atacuri de Ziua Independenței.
  • Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi susţinuţi de Rusia de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol, pe prizonierii de război ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război.
ADVERTISING

Copiii Ucrainei

  • Cel puțin 374 de copii au fost uciși în Ucraina iar 723 au fost răniți, de la începutul războiului, anunță Procuratura Generală.
  • Guvernul de la Kiev a adoptat o rezoluție care le permite autorităților să îi decadă din drepturile părintești pe cei care refuză să evacueze atunci când armata cere acest lucru.
  • Serviciul pentru Protecția Copilului din Krasnodar a anunțat că peste 1.000 de copii din Mariupol și-au găsit familii noi în Rusia. Ucraina cere Moscovei să îi lase să se întoarcă, să se reunească cu adevăratele lor familii.

Problema energiei

  • Europa se confruntă cu o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie, din cauza deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia, a anunţat operatorul de conducte, amplificând îngrijorările legate de o scădere a livrărilor de gaze.
  • Preţul de referinţă al energiei electrice în Europa a crescut luni cu peste 25%, depăşind pentru prima dată 700 de euro pe megawat-oră, după ce gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, a declarat că va închide conducta Nord Stream 1, cea mai mare infrastructură de gaze din Europa, timp de trei zile, de la sfârşitul lunii august. Nivelul este de aproximativ 14 ori mai mare decât media sezonieră din ultimii cinci ani, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
  • Germania repune în funcţiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune săptămâna viitoare, încercând să economisească rezervele de gaze pentru iarnă. Preţurile energiei din Germania au crescut la peste 700 de euro (696 de dolari) pe megawatt-oră pentru prima dată în istorie.

Cenzura lui Putin

  • Kremlinul a lansat marți Runiversalis, propria versiune de Wikipedia, unde e prezentată pe larg „operațiunea militară specială din Ucraina”, exclusiv din perspectiva Moscovei. La scurt timp, însă, „librăria” rusă nu a mai funcționat. Cei care încercau să o acceseze sunt întâmpinați de o eroare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇