Ziua 156 de război: Putin pune mercenarii Wagner să răspundă de sectoare de front și ordonă guvernului rus să repare locuinţele din zonele ocupate din Ucraina

Ziua 156 de război: Putin pune mercenarii Wagner să răspundă de sectoare de front și  ordonă guvernului rus să repare locuinţele din zonele ocupate din Ucraina

Ziua 156 de război surprinde Ucraina în ofensivă în sudul ocupat de ruşi. Armata Kievului a reuşit să izoleze orașul Herson, lăsând mii de soldați ruși staționați în apropierea râului Nipru „foarte vulnerabili” și rupţi de restul trupelor.

În schimb, oamenii Kremlinului continuă bombardamentele şi au atacat azi-noapte centrul oraşului Harkov, iar mercenarii Wagner au primit responsabilitatea pentru anumite sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei.

Am înregistrat şi o bună lovitură de imagine pentru Zelenski, care anunţă că Demna, directorul de creaţie al casei de modă Balenciaga, a devenit noul ambasador al platformei caritabile de stat United24.

Pe de altă parte, Moscova susţine că Ucraina a lovit o tabără de prizonieri din teritoriul controlat de separatişti cu rachete HIMARS, ucigând zeci de ucraineni. Kievul însă spune că a fost bombardament rusesc.

ADVERTISING

Situaţia pe front

  • Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost bombardat de ruşi în această dimineață. Primarul a declarat că o parte centrală a orașului a fost lovită la 4 dimineaţa, inclusiv o clădire cu două etaje și o instituție de învățământ superior. Salvatorii caută oameni printre mormanele de moloz.
  • Două persoane din orașul de coastă Koblevo, din sud, au fost aruncate în aer de o mină marină, în timp ce înotau, în ciuda interdicției, a declarat guvernatorul regional din Nikolaiev.
  • Cel puțin 4 persoane au fost ucise vineri în Nikolaiev, în urma unui atac cu rachete rusești, a declarat guvernatorul regional. Mai multe „obuze cu fragmentare" au lovit orașul, în jurul orei 10:00.
  • Contraofensiva ucraineană din sudul țării „prinde avânt”, potrivit oficialilor britanici din apărare și informații. Ucraina a tăiat practic orașul Herson, lăsând mii de soldați ruși staționați în apropierea râului Nipru „foarte vulnerabili” și izolați, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Avioanele ucrainene au lovit, joi, cinci bastioane rusești din jurul oraşului.
  • La prânz, oficialii ucraineni au declarat că un depozit de muniţii ruseşti din regiunea Herson de sud a fost distrus.
  • Locuitorii din zonele ocupate de ruși din regiunea Donbas au fost îndemnați să evacueze. Vicepremierul Irina Vereşciuk a declarat că oamenii riscă să rămână fără "energie, apă, alimente și provizii medicale, încălzire și comunicare”, dacă rămân în zonă.
  • Rusia și autoritățile din Donețk susțin că peste 50 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și cel puțin 75 au fost răniți, după ce forțele ucrainene au bombardat o închisoare în care erau deținuți. RIA Novosti a identificat ţinta ca fiind colonia penală nr. 120 din satul Ielenovka, unde au fost luați prizonieri din batalionul Azov, după asediul lui Mariupol. În replică, armata ucraineană a negat că ar fi efectuat atacul asupra închisorii și a dat vina pe ruşi.
  • Mercenarii grupului privat Wagner au primit responsabilitatea pentru anumite sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei, pentru că Rusia se confruntă cu o penurie majoră de infanterie de luptă, anunţă Ministerul Apărării britanic, într-o actualizare de informații. E o schimbare semnificativă, pentru că până acum grupul a întreprins, de obicei, misiuni distincte de activitatea militară obișnuită a Rusiei, la scară largă.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să reparare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
ADVERTISING

Diplomaţie şi cenzură

  • Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre un potenţial schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia şi despre aplicarea acordurilor privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina. Este prima conversaţie directă între cei doi de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că Demna, directorul de creaţie al casei de modă Balenciaga, a devenit noul ambasador al platformei caritabile de stat United24, care este dedicat refacerii infrastructurii critice din țară, inclusiv spitale, școli și drumuri. Balenciaga va lansa un tricou, iar profitul net va fi 100% donat.
  • Zelenski a declarat că țara sa e pregătită să reia transporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră și așteaptă un semnal din partea ONU și Turcia. Președintele a vizitat portul Chornomorsk, pentru a vedea pregătirile pentru transport.
  • Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli.
  • Belarusul şi-a rechemat ambassadorul din Marea Britanie, ca răspuns la ceea ce numeşte acţiunile “ostile şi neprietenoase” ale Londrei.
  • Un tribunal rus a amendat serviciul de mesagerie WhatsApp al Meta, proprietarul Snapchat, Snap, şi alte firme străine pentru că refuză să stocheze datele utilizatorilor ruşi la nivel naţional.
  • Principala publicaţie de opoziţie în Rusia, Novaia Gazeta, este ţinta a două proceduri guvernamentale ce vizează încetarea apariţiei ediţiilor online şi tipărită. Redacţia ziarului a anunţat că agenţia publică rusă Roskomnadzor a depus o cerere la tribunal pentru a-i fi anulată licenţa.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇