Hackeri suspectaţi de legături cu Rusia s-au infiltrat în reţelele de electricitate din Germania

Hackeri suspectaţi de legături cu Rusia s-au infiltrat în reţelele de electricitate din Germania

Autorităţile germane au depistat o reţea de hackeri, suspectată de legături cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), care s-a infiltrat în sistemele cibernetice ale companiilor de alimentare cu electricitate şi apă din Germania.

citizen

Parchetul din landul german Baden-Württemberg a depistat, după mai mulţi ani de anchete, un grup de hackeri implicat în atacuri cibernetice care au vizat peste 150 de firme din infrastructura esenţială, informează site-ul Tagesschau.de şi publicaţia Der Spiegel.

Autorităţile germane au emis un mandat de arestare pe numele unuia dintre indivizii care coordonează reţeaua de hackeri. Este vorba de Pawel A., care în 2017 a reuşit să pătrundă în sisteme ale companiei de electricitate EnBW. Individul este suspectat că face parte din grupul de hackeri denumit "Berserk Bear", parte a reţelei "Center 16", considerată de Statele Unite o divizie a Serviciului Federal rus de Securitate (FSB).

citizen

Conform serviciilor secrete din Germania şi SUA, infiltrarea hackerilor în sistemele energetice germane ar permite agenţiilor guvernamentale ruse "să provoace avarii sau să întrerupă funcţionarea acestora oricând doresc".

Compania de electricitate EnBW a confirmat că grupuri de hackeri au atacat servere externe. "Au fost compromise unele sisteme", a transmis EnBW.

De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, serviciile de securitate germane au avertizat că, pe fondul tensiunilor, Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice asupra reţelelor de electricitate din Germania. "Trebuie să fim conştienţi de un lucru: Rusia este în reţelele noastre", a declarat la sfârşitul lunii iunie vicepreşedintele Serviciului german de Informaţii (BND), Wolfgang Wien, subliniind că hackerii s-au infiltrat în reţele în ultimii ani. "Trebuie să pornim de la premisa că au pregătit terenul în acest sens", a subliniat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇