Ziua 151 de război: Zelenski spune că armata ucraineană avansează în Herson

Ziua 151 de război: Zelenski spune că armata ucraineană avansează în Herson

Ziua 151 de război marchează avansul forțelor ucrainene în regiunea Herson. În timpul ăsta, UE încearcă să facă rost de cantități suplimentare de gaze, iar Rusia să creeze alianţe non-occidentale. Și continuă reacțiile la atacul rușilor asupra portului Odesa, la numai o zi după încheierea acordului privind deblocarea exporturilor de cereale. Astăzi, am avut parte și de o confirmare oficială a atacului rus asupra portului Odesa, de la purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Volodimir Zelenski spune că forţele ucrainene avansează pas cu pas în regiunea Herson.
  • Doi cetățeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters. Acesta a refuzat să precizeze cât de recente sunt decesele sau circumstanțele acestora. Mai mulți americani s-au oferit voluntari pentru a lupta alături de forțele ucrainene.
  • Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a confirmat atacul rus în Odesa. „Rachete Kalibr au distrus infrastructuri militare din portul Odesa, printr-o lovitură de înaltă precizie”, a scris ea pe contul său de Telegram.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Uniunea Europeană caută volume suplimentare de gaze din Nigeria, în timp ce se pregăteşte pentru potenţiale reduceri ale aprovizionării din Rusia. A primit promisiuni că din luna august ar putea avea loc exporturi mai mari către Europa. UE importă 14% din achiziţiile sale de GNL din Nigeria şi există potenţialul de a dubla cantitatea.

Evoluții diplomatice

  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov începe duminică în Egipt un turneu african, încercând să creeze alianţe non-occidentale. În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia, dar şi cu Statele Unite, scrie Reuters. După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, el se va deplasa în Etiopia şi Uganda, două ţări care au relaţii tensionate cu Occidentul, precum şi în Republica Congo.
  • Și SUA au condamnat loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră. "Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.
  • Coreea de Nord a acuzat SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, revenind asupra unei acuzaţii deja formulate de Rusia şi respinsă de Naţiunile Unite în martie, potrivit AFP. Washington a „instalat numeroase laboratoare în zeci de ţări şi regiuni, între care Ucraina, dispreţuind tratatele internaţionale”, potrivit agenției de presă nord-coreeană KCNA. 
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇