Ziua 146 de război: Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie, Putin s-a înțeles cu Erdogan pe cereale

Ziua 146 de război: Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie, Putin s-a înțeles cu Erdogan pe cereale

Forțele ruse continuă să bombardeze Ucraina și în ziua 146 de război. La miezul nopții au tras 7 rachete spre Odesa, fiind rănite 6 persoane, inclusiv un copil.

Și la Nikopol au lansat 40 de atacuri noaptea trecută. Au fost afectate întreprinderi industriale, clădiri rezidențiale și liniile electrice.

Volodimir Zelenski vine cu vești bune și spune că forțele ucrainene au reușit să elibereze peste 1.000 de localități ocupate de ruși.

Iar Putin a discută, în Iran, cu preşedintele turc Erdogan despre exporturile de cereale, anunțând un progres în deblocarea situației.

Situația pe front

  • Forţele ruseşti au lovit din nou Odesa, la miezul nopţii. Au fost trase simultan şapte rachete Kalibr asupra regiunii: una a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană, şase au lovit un sat. Șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, și mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural au fost avariate.
  • Și la Nikopol rușii au continuat bombardamentele, lansând 40 de atacuri în cursul nopții. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat că au fost incendiate două întreprinderi și au fost deteriorată clădiri rezidențiale și liniile electrice. Nu s-au înregistrat victime.
  • Forţele ruse au încercat să avanseze spre oraşul Avdeevka, la nord de Doneţk, însă nu au reuşit, a declarat marţi şeful administraţiei militare a localităţii, Vitali Barabaş.
  • O persoană a murit în urma unui atac cu rachete rusești în orașul ucrainean Kramatorsk, a anunțat primarul localității.
  • Statul Major ucrainean anunţă că trupele ucrainene au ucis ”aproximativ 38.550” de forţe inamice din 24 februarie, când Rusia a iniţiat invazia asupra Ucrainei.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor.
ADVERTISING

Diplomație, gaz și cereale

  • Vladimir Putin a ajuns la Teheran unde a discutat cu Recep Erdogan despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina, blocate în această ţară de ofensiva militară rusă cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială: „Graţie medierii dumneavoastră, am avansat. Este adevărat că nu sunt încă reglate toate chestiunile, dar lucrurile se mişcă şi acesta este un lucru bun", a afirmat liderul de la Kremlinului. E prima vizită a lui Putin în afara Rusiei de la startul invaziei.
  • Soţia preşedintelui american Joe Biden, Jill Biden, a primit-o pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă. Ea a primit din parte Fundaţiei Memoriei Victmelor Comunismului premiul Dissident Human Rights, o recunoaştere a luptei poporului ucrainean împotriva invaziei ruse. Miercuri Olena Zelenska va rosti un discurs în faţa Congresului SUA.
  • Livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate a se desfăşura timp de zece zile, însă la o capacitate mai mică de aproximativ 160 milioane metri cubi pe zi.
  • Cele şase tunuri Caesar suplimentare, promise de Emmanuel Macron la jumătatea lui iunie, sunt "în drum" spre Ucraina, a declarat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. 12 tunuri au fost deja livrate.
  • Statele Unite au plasat marţi Rusia pe listele ţările angajate „într-o politică sau un model" de trafic de persoane şi de muncă forţată sau ale căror forţe de securitate ori grupări armate susţinute de guvern recrutează sau folosesc copii soldaţi.
  • Emisarul Federaţiei Ruse în procesul de negocieri privind cu privire la Transnistria, Vitali Treapiţân, s-a aflat marți la Chişinău. El a discutat cu secretarul de stat în Ministerul moldovean de Externe, Ruslan Bolbocean, despre impactul războiului din Ucraina asupra perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean.
ADVERTISING

Noi decizii la Kiev

  • Ucraina l-a numit pe Oleksandr Klimenko, un anchetator cu experienţă, să conducă procuratura anticorupţie. El a fost selectat de o comisie specială de concurs într-un proces care a durat câteva luni. Progresul în lupta împotriva corupţiei, inclusiv numirea unui procuror în această funcţie, este unul dintre angajamentele pe termen lung ale Kievului faţă de partenerii săi occidentali. Fostul şef al parchetului anticorupţie a demisionat în urmă cu aproape doi ani.
  • Parlamentul ucrainean a votat marţi pentru demiterea şefului Serviciului de Securitate (SBU), Ivan Bakanov, şi a procurorului general, Irina Venediktova, la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a suspendat pentru că nu au reuşit să elimine spionii ruşi.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇