Ziua 135 de război: Rusia declară oficial pauză, dar bombardamentele continuă. Zelenski a vizitat trupele din linia întâi. Nou ajutor din SUA

Ziua 135 de război: Rusia declară oficial pauză, dar bombardamentele continuă. Zelenski a vizitat trupele din linia întâi. Nou ajutor din SUA

În ziua 135 de război, Rusia a anunţat oficial că e în pauză, dar de fapt bombardamentele continuă şi victime se înregistrează zi de zi.

De cele două părţi, nimeni nu mai dă dovadă de diplomaţie, ci fiecare încearcă să arate că are muşchii mai încordaţi. Vladimir Putin îi provoacă pe liderii occidentali să învingă Rusia pe câmpul de luptă, iar Volodimir Zelenski a declarat că arborarea steagului ucrainean pe Insula Șerpilor a fost un semn că țara sa nu poate fi ruptă, iar operațiunea de două luni de recucerire a insulei ar fi fost un avertisment.

Zelenski a vizitat și trupele ucrainene aflate în prima linie a frontului, iar SUA a anunțat un nou ajutor militar semnificativ pentru Ucraina.

ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene aflate pe poziţiile înaintate ale frontului în regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce bombele ruseşti continuau să cadă asupra a zeci de localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial că forțele ruse din Ucraina sunt în pauză operațională, “pentru odihnă și pentru refacerea capacităților de luptă”. Analiștii străini spun că Rusia ar putea să-și relaxeze temporar ofensiva din estul Ucrainei, în timp ce forțele sale încearcă să se regrupeze pentru un nou asalt.
  • Deși a spus că trupele ruse sunt în pauză, Ministerul Apărării a anunțat că acestea au distrus două sisteme de rachete antinavă Harpoon furnizate de britanici în regiunea Odesa. Afirmația nu a putut fi verificată, relateaza The Guardian.
  • Cel puţin 4 oameni au murit şi 9 sunt răniţi, după ce ruşii au lansat rachete spre Harkov. Guvernatorul regional, Oleg Siniehubov, a declarat că un cartier din orașul din nord-estul Ucrainei a fost bombardat.
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă și șase rănite în urma unei rachete care a lovit o zonă rezidențială din Kramatorsk, potrivit guvernatorului regional din Donețk: „Acesta este un atac deliberat asupra civililor”.
  • Primarul din Sloviansk a spus că orașul său, aflat lângă Kramatorsk, a ajuns sub foc continuu. Unii rezidenți au fost răniți, a spus Vadim Liak, fără a oferi mai multe detalii. Armata ucraineană a declarat că se intensifică bombardamentele puternice asupra Sloviansk-ului și a zonelor populate din apropiere.
  • Pe frontul de sud, rușii au bombardat Nikolaev și Odesa, iar ucrainenii susţin că aviația lor a interceptat un Suhoi Su-35, care a lansat rachete asupra unor ținte din regiunea Odesa. Avionul rusesc nu a fost doborât, dar a părăsit zona fără să-și atingă țintele.
  • Forțele ruse nu au înregistrat câștiguri teritoriale, miercuri, „pentru prima dată în 133 de zile de război”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
ADVERTISING

Diplomaţie încordată

  • Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că Moscova abia și-a început campania în ţara vecină și i-a provocat pe occidentali să învingă Rusia „pe câmpul de luptă” din Ucraina, unde americanii şi europenii au accelerat livrările de arme către forţele militare ale Kievului. Putin a spus că perspectivele oricărei negocieri vor deveni mai slabe cu cât conflictul va dura mai mult.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat că arborarea steagului ucrainean pe Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost un semn că țara sa nu poate fi ruptă. În mesajul său nocturn, Zelenski s-a adresat rușilor, spunând că operațiunea de două luni de recucerire a Insulei Șerpilor a fost un avertisment. „Fiecare căpitan rus, la bordul unei nave sau unui avion, să vadă steagul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi ruptă", a spus el.
  • Ministerul de Externe din Ucraina l-a convocat de urgență pe ambasadorul Turciei, după ce Ankara a decis să lase să plece mai departe nava rusă Jibek Joly, care era încărcată cu cereale furate din Ucraina.
  • După anunţul demisiei sale, Boris Johnson a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski, „pentru a reitera sprijinul ferm al Regatului Unit”. În discursul său de demisie, Johnson s-a adresat direct poporului Ucrainei și a promis că „Marea Britanie va continua să susțină lupta voastră pentru libertate atâta timp cât este nevoie”.
ADVERTISING

Ajutor militar

  • Canada va trimite 39 de vehicule blindate fabricate de General Dynamics în Ucraina în această vară.
  • SUA au anunţat vineri acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei. Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇