Ziua 132 de război: Suedia și Finlanda intră în NATO, dar fără arme și baze. Rușii fac referendumuri în Donbas

Ziua 132 de război: Suedia și Finlanda intră în NATO, dar fără arme și baze. Rușii fac  referendumuri în Donbas

Ziua 132 de război a debutat cu un atac asupra regiunii Dnipropetrovsk. 7 rachete au lansat rușii, dar forțele ucrainene au doborât șase dintre ele, în timp ce una a lovit o zonă rezidențială din orașul Pokrovsk, distrugând câteva case.

Trupele rusești au lovit și orașul Nikolaev. Volodimir Zelenski spune că inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumî, oraşul Harkov şi regiunea Donbas.

Iar guvernatorul provinciei vecine Lugansk, Serghei Haidai, a declarat că forțele rusești vor viza în continuare orașele Sloviansk și Bakhmut din estul Donețkului.

Între timp, Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO. Însă Alianţa nu intenţionează să instaleze în aceste țări capabilităţi militare după ce vor deveni membri deplini, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al organizaţiei.

ADVERTISING

Situaţia pe front la acest moment:

  • Oraşul Sloviansk este supus unui bombardament masiv, anunţă si primarul localităţii, Vadim Liah, care îi îndeamnă pe locuitori să se adăpostească.
  • Rușii au atacat şi regiunea Dnipropetrovsk cu 7 rachete. Forțele ucrainene au doborât șase dintre ele, în timp ce una a lovit o zonă rezidențială din orașul Pokrovsk, distrugând câteva case. Încă nu au fost raportate victime.
  • Trupele rusești au lovit și orașul Nikolaev, potrivit primarului Oleksandr Sienkevici. Sirenele de raid aerian au fost activate în tot orașul. Nu există încă informații legate de eventuale victime.
  • Un al doilea cetățean francez a murit în luptele din Ucraina, a confirmat Parisul. Postul RTL anunţase că este un bărbat în vârstă de 20 de ani, un combatant rănit pe 25 iunie într-un atac cu obuze produs în oraşul Harkiv.
  • Volodimir Zelenski a declarat că situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei de luni, iar inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea Donbas.
  • Rusia se pregătește să organizeze referendumuri în Donbas până în august, afirmă surse citate de Kommersant.
  • Un oficial rus din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) a preluat conducerea Guvernului regiunii ucrainene Herson, ocupată de forţele ruse. Serghei Eliseiev, până acum prim-adjunct al şefului guvernului din enclava rusă Kaliningrad, ”a devenit şef al guvernului regiunii Herson”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noi mişcări internaţionale

  • Parlamentarii ruşi au aprobat, într-o lectură preliminară, două proiecte de lege care ar autoriza Guvernul să oblige întreprinderile să furnizeze armatei bunuri, iar angajaţii companiilor să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina.
  • Cele 30 de state membre ale NATO au început la Bruxelles procesul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. "Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare ţară membră", a explicat el, înainte ca ambasadorii acestora să parafeze protocoalele.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este aşteptat, marţi, la Hanoi, pentru o vizită de două zile în Vietnam, înainte de a participa la o reuniune a G20 la sfârşitul săptămânii în Indonezia.
  • Remarcând că zeci de mii de locuinţe au fost distruse în zonele ce s-au aflat sub ocupaţia forţelor ruse, dar care au fost recucerite treptat de trupele ucrainene, Zelenski a spus că este necesar ca pregătirile pentru perioada de iarnă să înceapă acum.
  • Biroul procurorului general al Ucrainei a anunţat îngheţarea unor active în valoare de 12 milioane de dolari aparţinând unor întreprinderi ruseşti şi belaruse.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇