Zelenski merge azi la Casa Albă, unde Biden îi pregătește rachetele Patriot

Zelenski merge azi la Casa Albă, unde Biden îi pregătește rachetele Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge miercuri la Washington, unde este aşteptat să viziteze Capitoliul şi Casa Albă.

Informaţia a fost confirmată oficial de Casa Albă, după ce a apărut iniţial pe surse citate de mass-media din SUA.

Președintele american Joe Biden a emis o declarație în care spune că Zelenski va merge la Casa Albă înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului SUA „care să demonstreze sprijinul puternic, bipartizan, pentru Ucraina”.

Este prima vizită în străinătate a lui Zelenski de la invazia rusă din 24 februarie.

ADVERTISING

Zelenski scrie pe Twitter că se află deja "în drum spre SUA pentru a consolida reziliența și capacitățile de apărare" ale Ucrainei. Cu Joe Biden va discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA "Voi avea, de asemenea, un discurs la Congres și o serie de întâlniri bilaterale".

Vizita la Casa Albă va include o întâlnire cu oficiali de top ai administrației. Ea vine în contextul în care administrația vrea să trimită Ucrainei un nou pachet de asistență militară. Biden va anunța o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari, care va include cel puţin un sistem de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SUA vor antrena, într-o țară terță, forțele ucrainene în modul de operare a sistemului Patriot.

Zelenski mai are planificate întâlniri şi cu conducerea Congresului şi cu liderii comitetelor naţionale de securitate ale celor două partide, Democrat şi Republican.


Președintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a publicat o scrisoare deschisă către Zelenski, invitându-l să se adreseze personal Congresului miercuri.

În scrisoare, ea scrie că „lupta pentru Ucraina este lupta pentru democrație însăși”.

ADVERTISING

Iată o parte din scrisoare, citată de The Guardian:

"Stimate domnule presedinte,

Cu un imens respect și admirație pentru conducerea dumneavoastră extraordinară, adresez, în numele conducerii bipartizane a Congresului, o invitație de a vă adresa unei reuniuni comune a Congresului de miercuri, 21 decembrie 2022.

America și lumea sunt uluite de eroismul poporului ucrainean.

În fața atrocităților oribile ale lui Putin, luptătorii ucraineni pentru libertate au inspirat lumea cu o voință de fier și un spirit de neînfrânt – luptă împotriva invaziei brutale și nejustificate a Rusiei.

Lupta pentru Ucraina este însăși lupta pentru democrație.

Așteptăm cu nerăbdare să auzim mesajul dvs mobilizator de unitate, rezistență și hotărâre.

Vă mulțumim pentru conducerea dvs și pentru luarea în considerare a acestei cereri".

Un steag pentru Biden

Un soldat din Bahmut i-a dat lui Zelenski un steag semnat de trupele din cel mai fierbinte punct al frontului actual din Ucraina, pe care preşedinte îl duce azi cadou gazdelor la Washington.

Soldatul a apărut marţi într-o înregistrare video înmânându-i steagul lui Zelenski şi spunând că e cadou „pentru fraţii noştri din SUA”.

image-31
Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

„Băieţii mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor scrise pe el pentru a-l înmâna”, le-a spus Zelenski reporterilor care l-au însoţit pe linia de front. „Situaţia noastră este grea. Inamicul îşi măreşte numărul de trupe, dar băieţii noştri sunt mai curajoşi. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoştinţa băieţilor noştri Congresului şi preşedintelui SUA, dar sprijinul nu este suficient”, a spus Zelenski, citat de CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇