Zeci de mii de americani au spus în stradă stop armelor: „Ajunge!” (Foto & Video)

Zeci de mii de americani au spus în stradă stop armelor: „Ajunge!” (Foto & Video)

Zeci de mii de americani au ieșit pe străzile ţării pentru a cere o mai bună reglementare a armelor de foc după crimele recente, între care masacrul de la o şcoală din Texas.

„Mă alătur lor pentru a reitera apelul meu către Congres: faceţi ceva”, a scris preşedintele american Joe Biden pe Twitter în sprijinul protestelor prevăzute la Washington şi în multe alte oraşe.

Pe 24 mai, un elev de liceu în vârstă de 18 ani care avea o puşcă de asalt a ucis 19 elevi şi două profesoare la o şcoală primară din Uvalde, în apropiere de graniţa cu Mexicul, acesta fiind cel mai sângeros atac într-o școală din istoria Texasului.

ADVERTISING

Cu câteva zile înainte, un adept al supremaţiei albilor omorâse 10 persoane de culoare în Buffalo, în nord-estul Statelor Unite.

Aceste ultime masacre şi sute de atacuri armate au declanşat noi apeluri la manifestaţii pentru a cere o mai bună reglementare a accesului la arme de foc.

„Este timpul să ne întoarcem în stradă”, a indicat March for Our Lives, mişcare fondată de victimele şi supravieţuitorii atacului dintr-un liceu din Parkland, Florida, care a organizat deja în martie 2018 o demonstraţie de amploare la Washington.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Multe dintre mesajele de pe pancartele manifestanților făceau referire la declarațiile făcute de Donald Trump la cea mai recentă convenție a NRA, organizată la doar câteva zile după masacrul din Texas. Fostul președinte american a spus atunci că ar trebui înarmați profesorii în școli și că „singurul mod în care poate fi oprit un tip rău cu o armă în mână e să aibă un tip bun o armă în mână”. „Dacă voiam să fim înarmați la muncă eram în armată”, i-au răspuns profesorii în stradă.

Pe gazonul din apropierea obeliscului din Washington au fost depuse mii de vaze cu flori albe şi portocalii, reprezentând creşterea violenţei în ţară din 2020, an în care 45.222 de persoane au fost ucise cu armă de foc, potrivit asociaţiei Giffords care a ridicat acest memorial.

Mai multe vedete au susținut aceste manifestații, printre care și actorul Mark Ruffalo.

Protestele vor continua și duminică.

Protesters rally across US to push for gun control

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇