Două atacuri armate la o biserică şi un cimitir, într-o singură zi, în SUA. Biden vrea să schimbe legea: "Ajunge, ajunge!"

Două atacuri armate la o biserică şi un cimitir, într-o singură zi, în SUA. Biden vrea să schimbe legea: "Ajunge, ajunge!"

Ziua de joi a adus două noi atacuri armate în SUA: primul la un cimitir, al doilea în faţa unei biserici.

Asta după ce Statele Unite au fost zguduite în ultimele săptămâni de atacuri în masă, în care au murit 10 oameni în New York, 19 copii şi doi profesori în Texas, precum şi doi medici, o recepţioneră şi un pacient în Oklahoma. 

Drept urmare, preşedintele Joe Biden a cerut Congresului să interzică armele de asalt, să extindă verificările de cazier şi să implementeze alte măsuri de control al armelor de foc.

Atac mortal la biserică

Un bărbat a ucis două femei în parcarea unei biserici din statul Iowa şi apoi a îndreptat arma spre el însuşi, a anunţat Poliţia, adăugând încă trei morţi la bilanţul unei serii de împuşcături recente care au zguduit Statele Unite, transmite Reuters.

ADVERTISING

Împuşcăturile din Iowa au avut loc în faţa Cornerstone Church, o biserică creştină fundamentalistă, situată la est de oraşul Ames, în timp ce în interior se desfăşura o slujbă. Când au ajuns la faţa locului, poliţiştii au găsit trei morţi. 

Împuşcături la cimitir

Într-un alt stat american, Wisconsin din nord, 5 oameni au fost împuşcaţi într-un cimitir, unde avea loc înmormântarea unui bărbat ucis de poliţie la sfârşitul lunii mai, scrie AFP.

Poliţia din Racine, un oraş de pe malul lacului Michigan, a indicat că "au fost trase mai multe focuri de ramă" în cimitir.

Da'Shontay King, un afro-american de 37 de ani, a fost împuşcat mortal la 20 mai în urma unui control al poliţiei, în timp ce încerca să fugă, după ce fusese văzut cu o armă în mână.

ADVERTISING

Biden: "Ajunge, ajunge!"

Declarând "Ajunge, ajunge!", preşedintele Biden a cerut, joi, Congresului să interzică armele de asalt, să extindă verificările de cazier şi să implementeze alte măsuri de control al armelor de foc.

Vorbind de la Casa Albă, într-un discurs transmis în direct în prime-time, Biden a întrebat de câte vieţi curmate ar mai fi nevoie pentru a schimba legislaţia privind armele de foc în America. 

"Pentru numele lui Dumnezeu, cât de mult mai mult carnagiu suntem dispuşi să acceptăm?", a întrebat Biden, citat de Reuters. 

Biden a vorbit despre vizita la şcoala din Uvalde, Texas: "Nu m-am putut abţine să nu mă gândesc că sunt prea multe alte şcoli, prea multe alte locuri obişnuite care au devenit locuri ale crimei, câmpuri de luptă, aici, în America". 

ADVERTISING

Preşedintele democrat a cerut o serie de măsuri la care se opun republicanii din Congres, printre care interzicerea vânzării de arme de asalt şi de încărcătoare de mare capacitate sau, dacă acest lucru nu este posibil, creşterea vârstei minime pentru cumpărarea acestor arme de la 18 la 21 de ani.  

"Nu putem dezamăgi din nou poporul american", a spus Biden, făcând presiuni asupra republicanilor, pentru a permite ca proiectele de lege cu măsuri de control al armelor să fie supuse la vot.  

Biden a spus că, dacă Congresul nu acţionează, el crede că americanii vor face din această problemă un subiect central atunci când vor vota la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie. 

National Rifle Association a transmis, într-o declaraţie, că propunerile lui Biden ar încălca drepturile deţinătorilor de arme care respectă legea.   

Statele Unite au o rată mai mare de decese cauzate de arme de foc decât orice altă ţară bogată. 

Orice măsuri noi de îngrădire a accesului la arme se confruntă cu opoziţia republicanilor, în special în Senat, iar demersurile de interzicere a armelor de asalt nu au suficient sprijin pentru a avansa. 

Al doilea amendament din Constituţia SUA protejează dreptul americanilor de a purta arme. Biden a declarat că acest amendament nu este "absolut", adăugând în acelaşi timp că noile măsuri pe care le susţine nu au ca scop interzicerea armelor. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇