Xi Jinping a refuzat invitația Papei Francisc să se vadă în Kazahstan

Xi Jinping a refuzat invitația Papei Francisc să se vadă în Kazahstan

Vaticanul a transmis Chinei că Papa Francisc este dispus să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping în timp ce ambii lideri se aflau în capitala Kazahstanului, dar China a spus că nu era suficient timp, a declarat joi o sursă de la Vatican citată de Reuters.

Sursa nu a oferit detalii despre cum și când a abordat Vaticanul China, cu care este implicat într-un dialog delicat privind statutul Bisericii Romano-Catolice din această țară.

Sursa a spus că Vaticanul a făcut "o exprimare a disponibilității". Partea chineză a declarat că "a apreciat gestul", dar că nu există timp liber în programul lui Xi.

ADVERTISING

Atât papa, cât și Xi s-au aflat miercuri la Nur-Sultan. Xi se afla acolo pentru o vizită oficială, iar papa pentru a participa la un congres al liderilor religioși din lume.

O întâlnire între cei doi, oricât de scurtă, ar fi fost istorică.

Vorbind reporterilor care îl însoțeau marți în zborul său spre republica din Asia Centrală, Francisc a fost întrebat dacă s-ar putea întâlni cu Xi în capitala acesteia.

Francisc a răspuns timid: "Nu am nicio veste despre asta", fără să detalieze.

Întrebat dacă este pregătit să meargă în China, Francisc a răspuns: "Sunt întotdeauna pregătit să merg în China".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Papa a încercat să amelioreze relațiile dintre Sfântul Scaun și China și a declarat pentru Reuters într-un interviu din iulie că speră să reînnoiască un acord secret și contestat privind numirea episcopilor romano-catolici în China.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇