Vaccinare la chiuvetă, în Dolj. 100.000 de euro mită pentru documente false

Vaccinare la chiuvetă, în Dolj. 100.000 de euro mită pentru documente false

Trei persoane au fost prinse în flagrant, luni, în Dolj, când primeau bani pentru eliberarea unui certificat fictiv de vaccinare antiCovid.

Este vorba despre un medic, un ambulanțier și un intermediar, potrivit Direcției Generale Anticorupție.

Ulterior, luni după amiază au fost efectuate 6 percheziții, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra.

La percheziții au fost găsite sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare antiCovid.

Cei trei racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Astfel, din august 2021 și până în prezent, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Mediafax că la percheziții s-au găsit aproximativ 100.000 de euro și este vorba de peste 1.000 de certificate false.

Cum procedau cei trei

Potrivit DGA, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare.

Din banii oferiţi cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.

De altfel, în cursul zilei de luni, înainte de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin antiCovid.

Medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți, urmând ca în cursul zilei de azi, aceștia să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.