Peste 3.500 de certificate false de vaccinare la Vama Petea, în nici 2 luni. O asistentă de la DSP a fost reținută

Peste 3.500 de certificate false de vaccinare la Vama Petea, în nici 2 luni. O asistentă de la DSP a fost reținută

Procurorii DNA – Oradea au extins urmărirea penală în dosarul certificatelor false de vaccinare antiCovid eliberate la un centru din Vama Petea şi au reţinut, pentru 24 de ore, o asistentă medicală de la Direcţia de Sănătate Satu Mare.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Diana Patricia Barta, asistent medical în cadrul DSP Satu Mare, acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

De asemenea, au fost reţinute două persoane fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Conform DNA, cei trei suspecţi figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale şi registratorii din centrul de vaccinare Petea implicaţi în eliberarea certificatelor false de vaccinare şi cei interesaţi de obţinerea acelor certificate.

Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obţină adeverinţe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând şi primind în schimb bani (250-300 euro).

Banii le erau transmişi asistenţilor medicali din cadrul centrului de vaccinare Petea, iar o parte li se "întorceau" drept recompensă pentru "serviciile" prestate.

Peste 3.500 de persoane vaccinate fictiv

Din probele administrate a reieşit că, în perioada 8 septembrie - 2 noiembrie, la centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind imunizate.

Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Săptămâna trecută, cinci persoane au fost arestate preventiv în acest caz, respectiv Daniela-Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, registratori; Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical în cadrul DSP Bihor şi o persoană fără calitate specială.

Conform DNA, asistenta Daniela Hoblea şi registratorii medicali Marc Ilieş şi Horea Buriceanu ar fi pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 şi 300 de euro de la persoanele care doreau să obţină adeverinţe de imunizare şi certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate dozele de vaccin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇