Ursula von der Leyen și Macron se duc în China. Președintele francez punctează că doar „pentru o parte” din vizită merg împreună

Ursula von der Leyen și Macron se duc în China. Președintele francez punctează că doar „pentru o parte” din vizită merg împreună

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători în China alături de preşedintele francez Emmanuel Macron în perioada 5-8 aprilie. Vizita celor doi vine la scurt timp după ce liderul chinez Xi Jinping l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova, de unde au anunțat o alianță care va schimba viitorul omenirii.

Anunțul a fost făcut vineri de un purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, potrivit Reuters şi AFP.

Informaţia a fost confirmată de şeful statului francez Emmanuel Macron.

ADVERTISING

''I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte'' a vizitei pentru a prezenta o ''voce (europeană) unită'' la Beijing, a spus Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

Trebuie ''încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice şi nucleare şi a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor şi a permite respectarea dreptului internaţional, adică integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei'', a precizat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ursula von der Leyen urmează să rostească joi, la Bruxelles, un discurs cu privire la relaţiile UE-China.

În timpul discuţiilor desfăşurate în toamna anului trecut pe acest subiect, liderii europeni şi-au exprimat dorinţa de a găsi o cale proprie în relaţia cu China, fără a se alinia la Statele Unite şi a se lăsa antrenaţi într-o logică a ''confruntării sistematice''.

Pe de altă parte, Palatul Elysée a anunțat că Emmanuel Macron intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina. De asemenea, discuţiile din China se vor referi şi la alte crize internaţionale, din Orientul Mijlociu, din Africa, precum şi la tensiunile din zona Asia-Pacific.

ADVERTISING

Anunțul vizitei în China a șefei Comisiei Europene și a președintelui francez vine după ce în această săptămână liderul chinez Xi Jinping a fost în Rusia, unde a avut discuții cu Vladimir Putin, care s-au finalizat cu anunțul unei alianțe care va schimba viitorul omenirii. De asemenea, Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să facă o vizită la Beijing.

Iată și o analiză despre cum arată relația dintre Rusia și China, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇