Ziua 391: Putin și Xi anunță că schimbă viitorul omenirii. Moscova amenință Londra și vorbește de „o ciocnire nucleară”

Ziua 391: Putin și Xi anunță că schimbă viitorul omenirii. Moscova amenință Londra și vorbește de „o ciocnire nucleară”

În ziua 391 de război, Vladimir Putin şi omologul său chinez au continuat discuţiile la Moscova, iar Xi Jinping l-a invitat în China pe liderul de la Kremlin. După ce au semnat o declarație care aprofundează parteneriatul strategic, Beijingul a anunțat că este o alianță care va schimba viitorul omenirii, în timp ce Moscova s-a lăudat că are în China cel mai important partener economic.

Pe de altă parte, Putin a amenințat Marea Britanie cu o ripostă pe măsură, dacă Londra va furniza armatei ucrainene obuze cu uraniu sărăcit. Amenințări au venit anterior și prin Ministerul rus de Externe, care a spus că se repetă „scenariul iugoslav”.

În ce privește situația pe front, Ucraina a declarat că o explozie observată în nordul peninsulei Crimeea a distrus rachete de croazieră destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră, dar ruşii neagă că le-ar fi explodat trenul cu rachete.

La rândul său, Moscova anunţă că un avion de vânătoare Su-35 a fost trimis în zbor deasupra Mării Baltice, după ce două bombardiere strategice americane au zburat în direcţia frontierei ruse.

Tot Rusia a acuzat Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov, care deserveşte conducta Drujba.

O vizită surpriză a avut loc la Kiev. Este vorba de premierul japonez Fumio Kishida, a cărui vizită este istorică și are ca scop de a arăta solidaritatea cu Ucraina.

Situația pe front

  • Rachete ruseşti au explodat în Crimeea - Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că o explozie observată la Geankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră. "O explozie în oraşul Geankoi din nordul Crimeii ocupate temporar a distrus rachete de croazieră ruseşti Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată", a declarat ministerul. Rachetele, concepute pentru a fi lansate de pe navele de suprafaţă ale flotei ruse din Marea Neagră, au o rază de acţiune operaţională de peste 2.500 de kilometri pe uscat şi de 375 de kilometri pe mare. Detalii AICI.
  • Rusia a dezminţit anunţul făcut de Ministerul Apărării ucrainean şi a anunţat totodată că a respins un atac cu drone. ”Apărarea antiaeriană a respins un atac cu drone în apropiere de oraşul Djankoi”, a declarat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism responsabil de investigaţiile cele mai importante. ”Ţintele tuturor dronelor doborâte erau infrastructuri civile”, mai susţine acest comitet, fără să indice numărul dronelor doborâte şi nici ce fel de obiective au fost vizate.
  • Rușii atacă puternic liniile ucrainene de la nord de orașul Donețk. ISW consideră că Armata Rusă nu poate susține foarte mult timp această nouă ofensivă, iar sensul ei este de a forța mutarea trupelor ucrainene din alte zone.
  • Atacuri nereușite - Trupele ruse au lansat 13 lovituri aeriene şi patru atacuri cu rachete asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, desfăşurând operaţiuni ofensive nereuşite în sectoarele Avdiivka, Marinka şi Shakhtarsk. Potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, nivelul ameninţării cu rachete rămâne ridicat. Ocupanţii încearcă în continuare să captureze oraşul Bahmut. Acolo au loc lupte poziţionale constante, a precizat Statul Major.
  • Un Su-35 a zburat deasupra Mării Baltice - Ministerul rus al Apărării a declarat că un avion de vânătoare rus Su-35 a fost trimis în zbor deasupra Mării Baltice luni, după ce două bombardiere strategice americane au zburat în direcţia frontierei ruse, dar că s-a întors la bază după ce acestea s-au îndepărtat.
  • Lupta pentru Bahmut - Forțele Kievului au respins încercările rusești de a avansa în centrul Bahmut, a afirmat Oleksandr Sirskîi, comandantul forțelor terestre ucrainene. "Grupuri de asalt ale inamicului încearcă să avanseze de la periferie spre centrul orașului, dar forțele noastre de apărare lucrează și le distrug 24 de ore din 24, 7 zile din 7", a spus oficialul. El a afirmat că au loc lupte intense de-a lungul liniei de est a frontului.
  • Atac cu drona la Briansk - Rusia a acuzat marţi Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov care deserveşte conducta Drujba. "Forţele armate ale Ucrainei, folosind vehicule aeriene fără pilot, au atacat teritoriul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov a (companiei) Transneft", a scris pe contul său de Telegram guvernatorul regiunii Briansk, Alexandr Bogomaz. Acesta a mai menţionat că nu sunt victime, dar pentru garantarea securităţii în zonă a fost sistată temporar furnizarea energiei în cinci localităţi.
ADVERTISING

Vizita lui Xi Jinping în Rusia

  • Putin şi Xi au vorbit luni 4 ore şi jumătate. Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru "soluţionarea crizei acute din Ucraina". Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere, a spus Putin.
  • Discuțiile continuă azi - Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping continuă azi discuţiile la Moscova, cooperarea economică urmând să fie în centrul atenţiei. Cele două părţi urmează să semneze acorduri majore pentru a extinde "parteneriatul comprehensiv" şi "cooperarea strategică", potrivit Kremlinului. La întâlnire va participa şi ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu.
  • Xi și Putin schimbă lumea - Putin şi Xi au semnat o declaraţie comună prin care "aprofundează parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare a celor două ţări pentru noua eră", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe. Cele două părţi "se opun practicii oricărei ţări sau grup de ţări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic şi în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor ţări", a mai spus purtătoarea de cuvânt în ceea ce pare a fi o aluzie la SUA şi NATO.
  • "În noile circumstanţe istorice, cele două părţi vor privi şi vor gestiona relaţiile lor cu o viziune largă şi o perspectivă pe termen lung, în încercarea de a contribui mai mult la progresul uman”. Cei doi lideri împărtăşesc opinia că "această relaţie a depăşit cu mult sfera bilaterală şi a dobândit o importanţă esenţială pentru peisajul global şi pentru viitorul omenirii”, arată purtătoarea de cuvânt.
  • Cel mai important partener economic - Multe puncte din planul de pace al Chinei referitor la Ucraina pot fi luate ca bază pentru o înţelegere atunci când Occidentul şi Kievul vor vrea să discute despre asta, dar deocamdată o astfel de disponibilitate nu există, a declarat Vladimir Putin marţi, în urma discuţiilor cu liderul chinez Xi Jinping. Putin a declarat că el şi Xi „au petrecut mult timp" şi a descris discuţiile cu omologul său chinez ca fiind "reuşite şi constructive" şi a declarat că acestea au arătat că Beijingul este în mod clar acum cel mai important partener economic al Moscovei.
  • Putin, invitat în China - Xi Jinping a declarat că l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul. ”L-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road (fostul Drum al Mătăsii)”, a declarat Xi.
  • Avertisment de la şeful NATO - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat China împotriva furnizării de arme letale Rusiei: „Nu am văzut nicio dovadă că China livrează Rusiei arme letale, dar am văzut câteva semne că aceasta a fost o cerere din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze. China nu ar trebui să ofere Rusiei ajutor letal, asta ar sprijini un război ilegal.”
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia spune că se repetă scenariu iugoslav - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat marţi intenţia britanicilor de a trimite în Ucraina muniţie care conţine uraniu sărăcit, acuzând că acesta este "scenariul iugoslav": "Aceste obuze nu numai că ucid, dar contaminează mediul şi provoacă cancer oamenilor care trăiesc în regiune. Este naiv să credem că doar cei împotriva cărora vor fi folosite toate aceste muniţii vor deveni victime. În Iugoslavia, soldaţii NATO, în special italienii, au fost primii care au avut de suferit. Apoi au încercat mult timp să obţină despăgubiri de la NATO pentru sănătatea pierdută. Dar cererile lor au fost respinse. Când se va trezi Ucraina? Nu mă refer la dependenţii de la Bankova (sediul Preşedinţiei ucrainene - n.r.). Mă refer la cei care mai sunt capabili să gândească. Binefăcătorii lor îi otrăvesc".
  • Ciocnire nucleară - Serghei Şoigu, a avertizat că se apropie o "ciocnire nucleară": „Încă un pas a fost făcut şi rămân din ce în ce mai puţini paşi. Ne împinge să ne gândim serios la cursul viitor al evenimentelor, la modul în care putem răspunde. Bineînţeles, Moscova are cu ce să răspundă".
  • Explicațiile Londrei - În replică, Ministerul britanic al Apărării a acuzat Moscova că se foloseşte de propagandă şi dezinformare, întrucât această muniţie este o componentă standard de zeci de ani şi nu are nimic de-a face cu armele sau capacităţile nucleare: „Cercetări independente efectuate de oameni de ştiinţă de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătăţii personale şi asupra mediului în urma utilizării muniţiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”.
  • Vizită surpriză la Kiev - Premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni azi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite surpriză la Kiev. „Această vizită istorică este un semn de solidaritate și de cooperare puternică între Ucraina și Japonia. Suntem recunoscători Japoniei pentru sprijinul său puternic și pentru contribuția la viitoarea noastră victorie", a scris pe Twitter Emine Djeppar, prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei.
  • Prim-ministrul Japoniei a fost la Bucea, oraş-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse. Kishida s-a deplasat la Bucea cu trenul, la scurt timp după ce a sosit la Kiev, tot cu trenul, şi înainte de întrevederea sa cu preşedintele Zelenski.
  • Zelenski la Hiroshima - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia.
  • Comisia Europeană a transferat 1,5 miliarde de euro Ucrainei, reprezentând a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară în valoare totală de 18 miliarde de euro, anunţă preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen. Ucraina a primit în ianuarie prima tranşă, de trei miliarde de euro.
  • Zelenski mulțumește SUA și UE - Volodimir Zelenski a salutat noul ajutor militar din partea Uniunii Europene şi SUA, spunând că este un impuls pentru capabilităţile de apărare ale ţării sale. "Sunt prevăzute livrări rapide şi, de asemenea, producerea de muniţii", a transmis Zelenski. "Este un pas strategic", a adăugat el.
  • SUA, prezență permanentă în Polonia - Statele Unite ale Americii au inaugurat marţi prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului american la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO "în faţa agresiunii ruse": "Aceasta arată că noi suntem aici pentru a rămâne. Aceasta arată lumii întregi că SUA sunt ataşate de Polonia şi de NATO. Suntem uniţi în faţa agresiunii ruse".
  • Tancuri mai vechi, livrate mai rapid - Pentagonul intenţionează să grăbească livrarea către Ucraina a celor 31 de tancuri M1 Abrams promise pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru ca tancurile să poată fi transferate Kievului anul acesta soluţia găsită este de a se opta pentru tancuri din modelul mai vechi M1-A1, în locul modelului mai avansat prevăzut iniţial M1-A2, au declarat marţi surse militare americane agenţiei Reuters şi postului CNN.
  • Miniștri noi la Kiev - Parlamentarii ucraineni au aprobat şi numirea lui Oksen Lisovî în postul de ministru al educaţiei şi ştiinţei. De asemenea, legislativul de la Kiev a aprobat extinderea portofoliului vicepremierului Mihailo Fedorov, acesta urmând să se ocupe de inovare, dezvoltare educaţională, tehnologie şi transformare digitală. Fostul şef al companiei feroviare naţionale Oleksandr Kamîşin a fost promovat în funcția de ministru ale industriilor strategice.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇