Urmează ziua decisivă pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, care află dacă merg mai departe spre UE

Urmează ziua decisivă pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, care află dacă merg mai departe spre UE

Ucraina și Republica Moldova vor afla în aceste zile dacă primesc sau nu statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, decizii istorice și extrem de urgente, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia, care răvășește Ucraina și amenință inclusiv Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a invitat deja cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi şi vineri la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

ADVERTISING

A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit.

„Pas cu pas, trecem printr-o săptămână crucială şi facem totul în fiecare zi pentru ca nimeni să nu aibă îndoieli că Ucraina merită candidatura. Demonstrăm în fiecare zi că facem deja parte dintr-un spaţiu european unit, aş spune chiar, valoros", a declarat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la începutul săptămânii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vinerea trecuta, Comisia Europeană, prin preşedinta instituţiei, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei.

„Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască împreună cu noi, pentru visul european”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, îmbrăcată în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean.

Tot vineri, Comisia Europeană a exprimat o recomandare identică pentru Republica Moldova; Georgia beneficiază doar de o perspectivă de aderare, deoarece nu îndeplineşte încă criteriile pentru acordarea statutului de ţară candidată.

ADVERTISING

Apelurile liderilor UE par să vi avut ecou și se pare că există un acord al Celor 27 privind acordarea statutului de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova, au estimat mai mulţi miniştri europeni cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇