Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și R. Moldova să devină candidate la aderare. Reacţii de la Kiev, Chişinău şi Kremlin (Video)

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și R. Moldova să devină candidate la aderare. Reacţii de la Kiev, Chişinău şi Kremlin  (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a propus, vineri, ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate pentru aderarea la UE.

Decizia vine înaintea discuțiilor la nivel înalt de la Bruxelles, la summit-ul din 23-24 iunie, unde liderii țărilor UE vor avea ultimul cuvânt cu privire la potențiala aderare a celor două țări.

„Ucraina a făcut deja pași importanți pentru a deveni o economie de piață pe deplin funcțională. Acest lucru este important pentru că, desigur, Ucraina trebuie să fie capabilă să se integreze pe piața unică.

Ucraina a demonstrat în mod clar aspirația și determinarea ei de a se ridica la înălțimea valorilor și standardelor europene”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CNBC.

ADVERTISING

Șefa Comisiei Europene a lăudat reformele realizate înainte de război în Ucraina pentru a combate corupția, a reduce influența oligarhilor și a întări drepturile minorităților, dar a subliniat că „vrem să vedem rezultate pe teren”, scrie Euronews.

Ursula von der Leyen a semnalat, de asemenea, că Ucraina se bucură de o „democrație parlamentară și prezidențială foarte robustă” și că administrația sa publică a menținut țara în funcțiune în ciuda războiului.

Ea a menționat, de asemenea, că „Ucraina are o societate civilă foarte vibrantă și activă”.

”Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană și vrem ca ei să trăiască cu noi, în UE”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.

ADVERTISING

Totodată, Comisia Europeană a concluzionat că Republica Moldova, care împarte o graniță lungă cu Ucraina, a atins o bază solidă pentru continuarea alinierii la regulile și reglementările UE.

În timpul conferinței de presă, Ursula von der Leyen a fost îmbrăcată în culorile Ucrainei: cămașă albastră și sacou galben.

Deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, spune că avizul Comisiei Europene confirmă că cele două state sunt pregătite să înceapă procesul de aderare.

ADVERTISING

„Avizul dat astăzi de Comisia Europeană privind acordarea, cu anumite condiții, a statutului de stat candidat pentru Ucraina și Republica Moldova confirmă că cele două țări sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Aștept acum din partea tuturor țărilor UE să confirme acest lucru prin acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie”, a declarat Siegfried Mureșan, într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

Reacția Ucrainei și R. Moldova

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat "decizia istorică" a Uniunii Europene.

''Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică", a scris Zelenski pe Twitter.

Acest aviz consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă, a reacționat la rândul său președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”, a scris Maia Sandu.

Rusia urmărește

În schimb, Rusia spune că urmărește îndeaproape candidatura Ucrainei la UE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această chestiune „necesită atenția noastră sporită, deoarece suntem cu toții conștienți de intensificarea discuțiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE”.

„Există diverse transformări pe care le observăm în modul cel mai atent", a spus Peskov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇