Parlamentul European a votat rezoluţia iniţiată de un român, care cere statut de ţară candidată la UE pentru R.Moldova. Ce urmează

Parlamentul European a votat rezoluţia iniţiată de un român, care cere statut de ţară candidată la UE pentru R.Moldova. Ce urmează

Parlamentul European reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea Republicii Moldova statutului de ţară candidată la aderarea la UE.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022;

  • invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială;
  • invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces", se arată în rezoluţie, informează deschide.md şi Radio Chişinău.
ADVERTISING

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene, în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

ADVERTISING

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

"Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari", a declarat Siegfried Mureşan.

Membrii PE au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreşedintele Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

ADVERTISING

CE speră să-şi încheie raportul privind aderarea R. Moldova până în iunie

Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, înaintea summit-ului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, şi-a manifestat optimismul joi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, citat de EFE.

"Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat", a afirmat Varhelyi.

Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Republicii Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.

În aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.

Varhelyi a indicat că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi, odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇