Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks, a explicat care sunt pașii următori pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Dacă ne uităm la experiența altor țări care au depus cerere de aderare, acest proces presupune aplicarea unui chestionar la care țara trebuia să răspundă, în baza căruia sunt evaluate criteriile economice, criteriile politice, gradul de conformare la acquis-ul comunitar, adică un set de reguli ale Uniunii Europene, care trebuie să fie respectate și de Republica Moldova. Dar calendarul acestui proces va fi mult mai clar în săptămânile ce urmează”, a declarat Janis Mažeiks, citat de Radio Chișinău.
„După chestionare, va interveni a doua fază și ea presupune opinia statelor membre. Pentru că o astfel de decizie cere unanimitate. Este un proces care încă se află în discuții în Uniunea Europeană, iar procesul ar putea fi afectat de răspunsurile Republicii Moldova la întrebările din chestionar.
În baza acestor răspunsuri, vom putea să evaluăm cum se dezvoltă Republica Moldova și ce mai rămâne de făcut pentru a avansa spre următoarea fază”, a spus diplomatul european, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune din Republica Moldova.
Republica Moldova este prima țară din afara UE căreia Comisia Europeană i-a oferit un pachet în valoare de 600 de milioane de euro pentru redresarea după pandemia de Covid-19, exact la fel ca pachetul de asistență economică oferit statelor membre.
În Parlamentul European a fost deja aprobată și asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro.
În plus, Comisia Europeană a anunțat recent un sprijin bugetar în valoare de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru refugiați.