Franța, Germania, Italia și România susțin acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina

Franța, Germania, Italia și România susțin acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat, joi, la Kiev, că Franța susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina.

La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare”.

Macron a adăugat că „acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din (Republica) Moldova”.

ADVERTISING

Draghi a arătat la aceeaşi conferinţă de presă că principalul său mesaj pentru Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El a mai spus că sprijină pe deplin anchetele presupuselor crime de război din Ucraina, informează Reuters.

La rândul său, Scholz a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi a subliniat lupta „eroică” a acestei ţări împotriva invadatorilor ruşi.

Germania a primit până acum 800.000 de refugiaţi ucraineni şi acordă Kievului asistenţă financiară şi militară, a precizat cancelarul, citat de Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră și angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina”, iar România, ca vecin și partener de încredere, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean, a spus Klaus Iohannis la Kiev: „Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇