Un ziarist rus a fost reținut după ce a scris despre bombardarea intenționată a unei maternități în Ucraina

Un ziarist rus a fost reținut după ce a scris despre bombardarea intenționată a unei maternități în Ucraina

Un tribunal din Moscova a ordonat vineri arestarea în lipsă a lui Alexander Nevzorov, un jurnalist rus acuzat că a răspândit informații false despre ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Instanța a declarat că Nevzorov, care a fost inclus pe lista de urmăriți internaționali ai Rusiei, va fi reținut timp de două luni dacă se va întoarce vreodată în Rusia sau dacă va fi extrădat acolo, transmite Reuters.

Soția lui Nevzorov a scris pe Instagram, în martie, că ea și soțul ei se află în Israel, dar că nu plănuiește să se mute acolo permanent.

ADVERTISING

Anchetatorii au deschis un dosar împotriva lui Nevzorov în martie pentru că a postat pe rețelele de socializare că forțele armate ruse au bombardat în mod deliberat o maternitate din orașul ucrainean Mariupol.

Ziua 72 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Ucraina și aliații săi occidentali au condamnat atacul asupra spitalului ca fiind o atrocitate. Rusia a negat că a bombardat spitalul, acuzând Kievul de o "provocare înscenată".

Nevzorov, care are peste 1,8 milioane de abonați pe canalul său de YouTube, a calificat ancheta împotriva sa drept ridicolă și a scris o scrisoare deschisă către cel mai important anchetator rus, cerându-i să închidă cazul.

ADVERTISING

La opt zile după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie, Rusia a adoptat o lege care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei condamnați pentru răspândirea intenționată de știri "false" despre armata rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇