Ziua 72: Rusia a mai pierdut o navă militară, dă asigurări că nu va folosi arme nucleare în Ucraina, dar spune că va rămâne pentru totdeauna în sudul țării

Ziua 72: Rusia a mai pierdut o navă militară, dă asigurări că nu va folosi arme nucleare în Ucraina, dar spune că va rămâne pentru totdeauna în sudul țării

În a 72-a zi de război, Rusia a mai pierdut o navă militară de 500 de milioane de dolari, lângă Insula Șerpilor, un cadou dureros pentru Vladimir Putin, care nu mai știe ce victorii să inventeze, înainte de parada de 9 Mai.

Și de această dată lovitura a fost dată cu o rachetă Neptun, de producție proprie, probabil cu ajutorul informațiilor primite de la o dronă a SUA care tocmai se învârtea prin Marea Neagră.

Rusia a dat asigurări că nu va folosi arme nucleare în Ucraina, dar spune că va rămâne pentru totdeauna în sudul țării.

În România, ziua a fost marcată de vizita Primei Doamne a SUA, Jill Biden.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 6 mai 2022, ziua 72 de război în Ucraina:

23:59 - Rusia a lovit cu rachete periferia Odesei. Nu există victime, potrivit guvernatorului regiunii, Maksim Marchenko.

23:51 - 50 au fost evacuaţi vineri din Azovstal, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. "Astăzi am reuşit să scoatem 50 de femei, copii şi bătrâni din Azovstal. Mâine dimineaţă vom continua operaţiunea de evacuare”, a anunţat ea pe Telegram.

23:39 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în casă de duminică până luni, în preajma Zilei Victoriei, în condițiile în care oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

23:22 - Miniștrii de Externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei se află într-o vizită de lucru la Kiev.

23:10 - Programul Alimentar Mondial al ONU susţine că oamenii din întreaga lume vor muri de foame dacă porturile ucrainene de la Marea Neagră nu vor fi redeschise în curând.

ADVERTISING

22:54 - Rusia avertizează Marea Britanie că sancțiunile pot duce la distrugerea definitivă a relațiilor dintre cele două țări.

22:36 - John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat că 220 de soldați ucraineni au fost deja instruiți cu privire la sistemele de artilerie. Alți 150 sunt în prezent în curs de pregătire.

Ultimele două pachete de ajutor militar american către Ucraina au inclus 90 de sisteme de artilerie, dar Pentagonul a recunoscut că trupele ucrainene ar trebui să fie antrenate înainte de a le folosi.

22:14 - Statul Major al Ucrainei a anunțat că 5 localități din regiunea Harkov au fost eliberate, dar Rusia continuă să-și plaseze trupele în nord-estul țării.

21:51 - Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, urmează să aprobe un nou plan de asistenţă militară destinată Ucrainei, în valoare de cel puţin 100 de milioane de dolari, afirmă oficiali de la Washington.

21:20 - Un al treilea autobuz, care transporta 23 de civili, a părăsit uzina Azovstal din orașul-port ucrainean Mariupol, a informat agenția rusă de știri Tass. Potrivit acesteia, există planuri pentru ca un al patrulea autobuz să plece din fabrică în această seară.

21:08 - Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, le-a servit mâncare militarilor americani aflaţi la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ea a postat un scurt videoclip în care poate fi văzută când pune mâncare într-o caserolă, la cantină. Videoclipul este însoţit de cuvintele "Food is love" ("Mâncarea e iubire" - n.red.).

20:45 - Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, în unanimitate, un proiect de rezoluţie care prevede "susţinerea fermă" acordată secretarului general ONU, Antonio Guterres, pentru găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:21 - Volodimir Zelenski va participa la conferința online G7, care va avea loc pe 8 mai.

20:05 - Polonia a strâns peste 1.000 de declaraţii ale martorilor în legătură cu crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a afirmat un ministru adjunct al justiţiei polonez.

19:44 - Circa jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminată în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal.

19:24 - Comisia Europeană a anunţat un nou pachet de ajutor în valoare de 200 de milioane euro pentru sprijinirea persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei.

18:57 - Ucraina şi Rusia au efectuat azi un nou schimb de prizonieri, fiind repatriaţi 41 de cetăţeni ucraineni, anunţă autorităţile de la Kiev, fără a dezvălui câţi militari ruşi au fost eliberaţi.

18:49 - Zelenski l-a invitat pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz , să viziteze Kievul pe 9 mai. „Invitația este deschisă, a fost lansată de ceva vreme”, a declarat Zelenski.

18:33 - Rusia va rămâne "pentru totdeauna" în sudul Ucrainei, a declarat un înalt responsabil parlamentar rus, Andrei Turciak, în timpul unei vizite la Herson, important oraş ucrainean asupra căruia Moscova pretinde că şi-a impus controlul încă din luna martie.

18:16 - Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi-a început vizita în România. Soţia preşedintelui SUA, Joe Biden, a ajuns la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întîlnit cu militarii americani şi ai NATO, iar în cursul serii va pleca spre Bucureşti.

18:01 - Departamentul american al Apărării a negat că ar fi ajutat armata ucraineană să atace cu rachete nava militară rusă Moscova, scufundată în Marea Neagră.

ADVERTISING

17:42 - Un tribunal din Moscova a ordonat azi arestarea în lipsă a lui Alexander Nevzorov, un jurnalist rus acuzat că a răspândit informații false despre ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

17:18 - Încă 500 de persoane au fost evacuate din Mariupol și din uzina Azovstal, a declarat secretarul general al ONU António Guterres și șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak.

16:51 - Reprezentanții batalionului Azov transmit că rușii nu respectă armistițiul și au tras asupra unei mașini care venise pentru evacuarea civililor prinși în complexul industrial Azovstal.

„În timpul încetării focului de pe teritoriul uzinei Azovstal, o mașină a fost lovită de ruși, care au folosit arme ghidate antitanc. Această mașină se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din fabrică. În urma bombardamentelor, un luptător a fost ucis și șase au fost răniți. Inamicul continuă să încalce toate acordurile și să nu adere la garanțiile de securitate ale evacuării civililor”, transmite batalionul Azov pe Telegram.

16:20 - Soțiile soldaților ucraineni asediați în Mariupol, care s-au adunat la Kiev pentru a cere evacuarea soților, au fost dispersate de poliție, iar bărbații prezenți la protest au primit ordine de încorporare în armată.

Aproximativ 50 de persoane au sfidat vineri dimineață o interdicție guvernamentală de a lua parte la un protest în Piața Independenței din Kiev, unde au cerut negocieri cu rușii pentru eliberarea soldaților blocați sub Azovstal.

16:13 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că asedierea orașului Mariupol este „un exemplu de tortură și înfometare folosite ca arme de război”, adăugând că nicio organizație internațională nu poate intra în oraș.

„Am fost ales de poporul Ucrainei ca președinte al Ucrainei, nu ca președinte al unei mini-Ucraine”, a mai spus Zelenski, întrebat dacă ar face vreo concesie teritorială pentru a obține încetarea focului.

El a mai declarat că Rusia șantajează Occidentul cu armele sale nucleare. „Rusia vorbește deschis despre arme nucleare. (Despre) timpul necesar ca rachetele rusești să ajungă în orașele europene. Ei fac asta din cauza sentimentului de impunitate”, a mai declarat Zelenski, într-un discurs ținut în fața membrilor thinktank-ului de politică externă Chatham House

15:33 - Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot ieși din țară, din cauza drumurilor distruse și a porturilor blocate de ruși de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat o agenție alimentară a ONU.

15:00 - Germania va trimite șapte obuziere autopropulsate în Ucraina, pe lângă cele cinci sisteme de artilerie pe care guvernul olandez le-a promis deja, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

Cele șapte obuziere Panzerhaubitze 2000, descrise de producătorul lor drept „cel mai puternic sistem de artilerie cu tuburi din lume”, vor fi livrate în următoarele câteva săptămâni, a declarat Lambrecht reporterilor.

PzH 2000 este una dintre cele mai puternice arme de artilerie din inventarele Bundeswehr și poate lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

14:01 - Aproximativ 3,8 milioane de oameni au părăsit Rusia în primul trimestru al anului 2022, arată statisticile oficiale, majoritatea oamenilor mergând în Georgia, Turcia, Kazahstan și Finlanda.

13:33 - Fostul deputat al Dumei de Stat de la Moscova și politician de opoziție Ghenadi Gudkov și-a exprimat scepticismul cu privire la eventuala cucerire a Republicii Moldova de către Rusia. Ca să facă asta, rușii trebuie să treacă prin Ucraina, să înfrunte România, la pachet cu Moldova, apoi să se mai și întoarcă, tot prin Ucraina. ”Și-o vor lua în față”, spune Gudkov.

13:02 - O fregată purtătoare de rachete ghidate din clasa Amiral Grigorovici (Krivak IV) a flotei ruse de la Marea Neagră arde lângă Insula Șerpilor, după ce în cursul serii a avut loc o explozie la bord, potrivit unor surse ucrainene.

Se pare că a fost lovită de o rachetă Neptun lansată din Ucraina.

La fața locului sunt mai multe nave de salvare au fost trimise din Crimeea ocupată, iar zona este survolată de aviația rusă.

Este vorba despre una dintre cele trei astfel de fregate moderne construite de ruși, care costă aproximativ 500 de milioane de dolari.

map

12:45 - Armata ucraineană crede că este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, unde marina rusă continuă să aibă o prezenţă puternică, iar dronele de supraveghere sunt văzute că survolează tot mai des.

12:23 - Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republica Cehă ar putea continua până în iunie 2024, aceasta dacă nu va primi chiar mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei, spun surse apropiate discuțiilor privind embargoul petrolier pentru Rusia.

Ursula von der Leyen spune că sancțiunile pentru Rusia vor fi impuse, chiar dacă acum sunt unele țări care se opun. Se va ajunge la o înțelegere, crede șefa Comisiei Europene, chiar dacă poate va dura cu o zi în plus - direcția este stabilită.

11:37 - Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici, fondatorul canalului independent de știri Nexta, a fost condamnată la 6 ani de închisoare, de către justiția din Belarus. Amândoi au fost arestați după ce forțele lui Lukașenko au deturnat avionul Ryanair în care se aflau, anul trecut.

11:00 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov se laudă că forțele sale au „eliberat” un sat din Lugansk, deși acesta se află sub controlul separatiștilor pro-ruși încă din 2014.

10:30 - Atacurile continuă la Azovstal, deși acum ar fi trebuit să aibă loc evacuarea civililor prinși în subteran.

10:01 - Mărturii cutremurătoare din Ucraina: anchetatorii au primit fotografii făcute într-o pădure, unde localnicii au găsit cadavrele unor fete tinere, de nici 14 ani, goale și spânzurate cu capul în jos în copaci, scrie The Guardian.

9:02 - Iată un locuitor din Marinka gătind la sobă, pentru că nu există curent electric. Iată un băiat din același oraș, care se ascunde cu câinele lui de bombardamente. Iat-o pe Sofia, fiica unui soldat ucrainean, la o slujbă de pomenire pentru tatăl ei decedat. Așa arată războiul.

8:52 - Parlamentul European cere Rusiei să returneze avioanele confiscate fără drept. Rusia a forțat avioanele luate în leasing de la companii străine să se înregistreze în registrul de aeronave al țării.

8:44 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat ieri un videoclip care susţinea el că arată un nou transport de ceceni care vin spre Ucraina. Dar se pare că clipul este doar o filmare dintr-un unghi diferit față de cel din 23 aprilie. "Se pare că nu au existat noi "kadîroviți" dornici să moară în Ucraina", scrie Nexta.

8:35 - Forțele ruse din Mariupol și-au continuat asaltul la sol asupra combinatului Azovstal, în ciuda declarațiilor oficiale, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie, în cel mai recent raport de informații.

„În timp ce rezistența ucraineană continuă în Azovstal, pierderile rusești vor creşte și vor zădărnici planurile operaționale în sudul Donbasului”, arată sursa citată.

8:16 - Premierul britanic Boris Johnson l-a lăudat pe președintele Zelenski drept „unul dintre cei mai incredibili lideri ai timpurilor moderne”.

7:41 - Fostul preşedinte al SUA George W. Bush a avut o discuţie prin apel video cu Zelenski şi a postat o imagine din timpul acesteia pe Instagram, numindu-l „Winston Churchill al zilelor noastre”.

7:33 - O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol este aşteptată vineri, afirmă ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei, unde rezistă ultimii apărători ucraineni. Se crede că în buncărele combinatului se ascund şi aproximativ 200 de civili.

Şeful ONU, Antonio Guterres, a afirmat că ar trebui făcut totul ca "oamenii să fie scoşi din această zonă de iad".

Vladimir Putin susţine că forţele sale sunt pregătite să lase civilii să treacă în siguranţă, dar luptătorii trebuie să se predea.

7:21 - Luptele au distrus sau avariat aproape 400 de spitale și centre medicale din Ucraina până acum. "Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, până astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii", a declarat Zelenski.

7:08 - Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat atât poporului ucrainean, cât şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, că "dacă toţi din lume - sau cel puţin majoritatea - erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie" este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului. "cum ai spus tu, Boris (Johnson - n.red.), când te-ai adresat Parlamentului ucrainean alaltăieri, încă scriem unul dintre cele mai victorioase capitole din istoria noastră", a adăugat el.

6:40 - Departamentul Apărării a negat furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului. E adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii "pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby. Dar "nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană".

06:14 - Polonia și statele baltice au inaugurat o nouă conductă de gaz care leagă nord-estul UE de restul blocului, un pas crucial către reducerea dependenței de gazul rusesc. Conducta de 508 km lungime care leagă rețelele de gaze din Polonia și Lituania va putea, în cele din urmă, să transporte aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz pe an, în ambele direcții.

Datorită legăturilor existente în regiune, Letonia, Estonia și chiar Finlanda vor avea, de asemenea, acces la rețeaua europeană mai largă de gazoducte.

05:55 - Casa Albă a transmis un comunicat prin care face public programul Primei Doamne a Americii, Jill Biden, în România. Aceasta va merge vineri, 6 mai, la Baza Americană Mihail Kogălniceanu, iar sâmbătă – 7 mai – se va întâlni cu Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României. Tot sâmbătă va vizita și o școală publică din București care găzduiește elevi refugiați din Ucraina.

05:23 - Premierul ucrainean Denis Şmigal a declarat că pierderile de război sunt estimate la aproximativ 600 de miliarde de dolari, adăugând că majoritatea ar trebui acoperite cu „bani de la agresor”. De asemenea, Ucraina are nevoie 4-5 miliarde de dolari pe lună doar pentru a acoperi deficitul bugetar, a spus el, adăugând că exporturile importante de cereale au fost afectate, după ce șase dintre cele mai mari depozite ale sale au fost lovite de rachete.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇