Un turist a murit şi altul s-a accidentat, în Munţii Făgăraş

Un turist a murit şi altul s-a accidentat, în Munţii Făgăraş

Un turist a murit şi altul s-a accidentat miercuri seara, în Munţii Făgăraş.

Cel rănit a fost deblocat dintr-un perete stâncos de 11 salvamontişti din judeţele Sibiu şi Argeş, care au solicitat, joi, elicopterul SMURD pentru transportul la spital al bărbatului, a anunţat Salvamont.

"Salvamontiştii (6 din Sibiu, 5 din Argeş) au coborât persoana blocată în perete la Refugiul Călţun la ora 2,40 unde au şi înnoptat. Astăzi, colegul meu Adi Sănduloiu (Argeş) a făcut demersurile pentru solicitare elicopter. Aşteptăm să evacuăm victimele pe cale aero.

ADVERTISING

Dacă acest lucru nu va fi posibil, vom interveni pentru aducerea supravieţuitorului în condiţii de siguranţă la baza muntelui şi recuperarea corpului celui de-al doilea. Sunt cetăţeni români, cu vârste de 31-32 de ani", au explicat cei de la Salvamont Sibiu.

Potrivit sursei citate, turistul decedat a căzut din peretele Lespezi către Călţun, iar cel rănit a rămas blocat. 

Ulterior, într-o postare pe Facebook, salvatorii au detaliat intervenția.

Misiunea a fost una extrem de dificilă:

„Ajungem rapid în zona, dăm de cel căzut, care avea leziuni incompatibile cu viața. Celălalt, șocat, blocat undeva la vreo 80 de metri deasupra grohotisului, în perete.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cornel Zarescu și Florin Popescu fac echipa și ajung rapid deasupra lui, unde instalează amarajele, în vederea lansării. Coboară Florin la el, îl liniștește, îi pune hamul și apoi îl lansează. După ce este preluat de cei de la sol, fac rapel și colegii noștri.

Pare simplu acum, când povestim, dar a durat aproape toată noaptea. Rămânem în refugiu până dimineață, așteptând elicopter...”, se arată în postare.

Cum s-a produs accidentul

Salvamontiștii au explicat și cum s-a produs accidentul. Turiștii au crezut că au ajuns jos, dar de fapt se aflau pe o brână.

ADVERTISING

„Cei doi au coborât pe Hornul Călțunului și, la un moment dat, au făcut dreapta, crezând probabil că au ajuns jos. De fapt, au înaintat pe o brână care i-a dus în perete. Asta a dus la căderea unuia dintre ei și rămânerea în șoc a celui de al doilea”.

Cu această ocazie, salvatorii lansează un apel către amatorii de drumeții:

„Reamintim tuturor că sectorul dintre vf. Lespezi și Strunga Doamnei are un caracter strict alpin, NU este marcat și nici nu va fi, pentru că acolo îți trebuie pregătire fizică, tehnică și un nivel psihic bun, ca la parcurgerea unui traseu de cățărare. La fel și coborârea prin horn... De data asta, totul s-a sfârșit tragic...”, conchide postarea.

Misiune deosebit de dificila noaptea trecuta, pentru Salvamont Argeș si Salvamont Sibiu. Apel 112 venit initial pe...

Publicată de Salvamont Argeș pe Miercuri, 11 august 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇