Românii care riscă să moară pentru că nu au acces la un medicament gratuit, dar imposibil de găsit

Românii care riscă să moară pentru că nu au acces la un medicament gratuit, dar imposibil de găsit

Un medicament esențial pentru bolnavii care suferă de o anumită formă de cancer al sângelui continuă să lipsească de pe piața din România, deși, la două săptămâni după întreruperea tratamentului, poate surveni decesul.

Sunt puțini pacienți, dar și 1 dacă era, Ministerul Sănătății era obligat să îi asigure acest tratament”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Sunteți indignați că premierul Florin Cîțu nu știe prețul unei franzele? Dar despre copiii și adulții bolnavi de cancer care nu au acces la tratamentul zilnic din cauza statului român, oare știe șeful Guvernului?

S-o fi gândit vreo secundă să scoată bani de la rezervele de stat sau să dea vreo ordonanță de urgență care le-ar putea salva viața?

Nu poți să nu îți pui astfel de întrebări dacă afli prin ce drame trec bolnavii cărora statul este obligat să le asigure anumite medicamente gratuit, dar face asta doar pe hârtie, pentru că în farmacii nu se găsesc.

Sănătatea văzută de JOS în sus: Minciună, ipocrizie, promisiuni și doar atât”

Constituția României spune clar: Dreptul la viață și Dreptul la ocrotirea sănătății sunt drepturi fundamentale garantate. Iar statul este cel obligat să ia măsurile necesare.

Și, totuși, anul acesta au fost două crize generate de lipsa Vesanoid-ului, atât de necesar pentru circa 1.800 de bolnavi de o anumită forma de cancer al sângelui – prima oară în februarie, a doua oară în iunie. Și de atunci criza tot continuă.

Absența a fost semnalată și pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro, atât în iunie, cât și în iulie. Răspunsul primit este stupefiant:

vesanoid

Cu alte cuvinte, un bolnav să facă bine să se intereseze direct la Unifarm…

ADVERTISING

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro în data de 22 iulie, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, ne-a spus că fusese trimisă o scrisoare deschisă ministrului Sănătății și ne-a explicat metaforic gravitatea situației: Cât am stat noi de vorbă, până acum, au murit câțiva pacienți din această cauză”.

”Un pacient are nevoie de 8 comprimate pe zi. Un tub de Vesanoid are 100 de comprimate și costă 570 de euro în Germania (eu am adus). Cine își permite să își facă acest tratament, în condițiile în care în România ar trebui să fie gratuit? El este gratuit, dar nu se găsește. Degeaba am gratuitate dacă nu îl găsesc!”, se arăta acesta revoltat.

Miercuri, 11 august, l-am sunat din nou pe președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer pentru a afla dacă s-a schimbat ceva în bine și, mai ales, ce riscă un pacient bolnav de cancer dacă nu poate să își ia medicamentele necesare, la timp și continuu.

Iată ce ne-a declarat Cezar Irimia, el însuși supraviețuitor de două ori al cancerului:

cezar-irimia2
Foto: Facebook / FABC

”La scrisoarea noastră deschisă, trimisă acum 3-4 săptămâni, nu ne-a răspuns nimeni. (…) Mă întrebați dacă bolnavul își riscă viața? Bineînțeles. Din câte am discutat cu medicii hematologi, la două săptămâni după întreruperea tratamentului, poate surveni decesul. Este un medicament cu care nu doar se face inițiere într-o boală cronică (o formă de leucemie), ci este un medicament de întreținere ’a la longue’, ca să nu recidiveze boala.

Deci despre asta vorbim. Sunt puțini pacienți, dar și 1 dacă era, Ministerul Sănătății era obligat să îi asigure acest tratament.

ADVERTISING

Avem parte de minciună, ipocrizie, promisiuni și doar atât. Nimeni nu răspunde în România pentru decesele survenite în urma acestor lipsuri de medicamente de pe piața românească. Este clar că, în continuare, Ministerul Sănătății își pune semnătura pe certificatele de deces ale pacienților”, a acuzat Cezar Irimia.

Sănătatea văzută de SUS în jos: Birocrație, discuții, bani, săptămâni irosite

La data de 22 iulie am trimis o solicitare oficială Ministerului Sănătății în care am adresat următoarele întrebări simple și clare:

  1. Care este situația Vesanoid? De cât timp lipsește, ce măsuri a luat Ministerul Sănătății, când vor beneficia bolnavii de el, din nou, gratuit?
  2. Ce alte medicamente solicitate intens de bolnavii cronici lipsesc din România și care sunt cauzele principale?
  3. Cine se ocupă de monitorizarea acestor aspecte și ce soluții are pentru rezolvarea problemelor cu care acești bolnavi se confruntă zi de zi?

Vă prezentăm fragmente cu principalele informații extrase din răspunsul primit la redacție, precum și documentul integral, în care se vede clar prăpastia între nevoile bolnavilor și viteza de reacție a statului.

”DCI TRETINOINUM (Vesanoid® 10 mg, capsule) este considerat o nevoie specială și autorizat temporar pentru distribuție pe teritoriul României în baza Ordinului ministrului sănătății nr. 85 /2013.

Ministerul Sănătății a inițiat procedura pentru autorizarea pe nevoi speciale în luna decembrie 2020, imediat ce a fost epuizată cantitatea aprobată prin Autorizația de Nevoi Speciale care a expirat în data de 19.01.2021.

ADVERTISING

În data de 12.02.2021 a fost eliberată noua Autorizație de Nevoi Speciale pentru distribuitorul CN Unifarm SA.

Ulterior, pentru acest medicament a fost aprobat prețul de producător, cu ridicata și amănuntul, iar prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 276/389/2021 (…) a fost reintrodus, la poziția 706, medicamentul cu DCI TRETINOINUM (…) ce a intrat în vigoare începând cu luna martie.

În luna mai 2021, Ministerul Sănătății este informat cu privire la faptul că din toată cantitatea autorizată au mai rămas de achiziționat 907 cutii. Pentru această cantitate compania CN Unifarm SA a derulat două proceduri de achiziție care au fost anulate însă ca urmare a lipsei ofertelor.

În ceea ce privește disponiblitatea medicamentului Vesanoid 10 mg, capsule moi, pe piața farmaceutică din România, potrivit informațiilor înregistrate în Sistemul Electronic de Raportare (SER) a stocurilor de medicamente, la data de 02.08.2021 existau stocuri din acest medicament în farmacii comunitare și cu circuit închis (farmacii din unități sanitare cu paturi) în unele județe din țară (Bihor, Covasna, Cluj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Timiș, Sibiu și municipiul București).

*********

În România, precum și în alte state membre ale UE, lipsa de medicamente are cauze multiple și complexe, însă anumite decizii luate de industria farmaceutică, cum ar fi întreruperea furnizării de produse și retragerile de pe piețele statelor membre mai puțin rentabile, din motive ce țin de scăderea interesului comercial, probleme pe lanțul de fabricație, lipsa materiei prime etc. sunt considerate adesea motive pentru lipsa de medicamente.

*********

Ministerul Sănătății, în cadrul procesului de evaluare și monitorizare continuă a stocurilor de medicamente, a identificat oportunitatea completării/modificării unor acte normative în vederea stimularii producătorilor de a pune pe piața din România medicamente care au un consum redus și nu prezintă interes comercial din partea celor implicați în lanțul de fabricație și distribuție.

Ca urmare, în vederea soluționării situației, Ministerul Sănătății a adoptat Ordinul nr. 1.351 din 21 iulie 2021 (…)

Conform noilor reglementări, s-a introdus o procedură clară pentru acordarea autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale. Astfel, se creează cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp, într-un interval propus printr-un anunț publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ulterior urmând a fi aleasă oferta cea mai avantajoasă ca preț.

Totodată, prin noile modificări s-au introdus obligații explicite pentru distribuitorii cărora li se acordă autorizația, menite să asigure pe piață stocuri adecvate și continue de medicamente pentru nevoi speciale. Noile prevederi menționează obligația ANMDMR de retragere a autorizației pentru nerespectarea asigurării disponibilității efective a medicamentului pentru pacienți.

De asemenea, ANMDMR are obligația de a comunica Ministerului Sănătății, lunar, un raport cuprinzând situația tuturor autorizațiilor privind medicamentele pentru nevoi speciale în vigoare, cu evidențierea informațiilor referitoare la stoc, punerea efectivă pe piață a fiecărui medicament din această categorie, întreruperi sau orice alte probleme apărute în aprovizionare.

Precizăm că la acest moment autorizația inițială acordată CN UNIFARM SA a fost retrasă la cerere, urmând a fi acordată unui alt distribuitor angro în termenele prevăzute de noua legislație. Din punct de vedere procedural, la momentul prezentei, a fost deja selectat un nou distribuitor care urmează să pună pe piață o primă tranșă din necesarul solicitat în aproximativ 5 săptămâni de la eliberarea autorizației de punere pe piață, potrivit estimărilor acestuia.

În același timp, Ministerului Sănătății a avut mai multe reuniuni cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de medicamente din România cu care s-a discutat punctual situația medicamentelor care lipsesc de pe piața națională din motivul expus mai sus. Acest aspect a fost sesizat și de către Comisia Europeană în cadrul Strategiei Farmaceutice Europene, respectiv existența unei tendințe a producătorilor de neglijare a moleculelor deja consacrate și aprobate care nu mai reprezintă interes comercial.

Pentru a acționa în sensul soluționării acestor situații, la nivelul Ministerului Sănătății, pe lângă măsura menționată anterior, (…), a  fost elaborat un nou act normativ necesar implementării art. 883 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, referitor la medicamentele necesare din motive de sănătate publică.

Prin intermediul acestui act normativ, se dorește acordarea unei autorizații de punere pe piață în special pentru așa numitele molecule vechi, care nu mai reprezintă interes comercial, având un consum redus, și de cele mai multe ori pentru care nu există alternativă farmaceutică.

Proiectul este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății la secțiunea Transparență decizională.”

*******

În loc de epilog, o imagine mai mult decât sugestivă, culeasă la întâmplare de pe Internet:

vesanoid22
Foto: catalog produse online

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇