Un soldat rus s-a ascuns jumătate de an printre dărâmăturile din Harkov

Un soldat rus s-a ascuns jumătate de an printre dărâmăturile din Harkov

Un militar rus în vârstă de 42 de ani care se ascundea în clădiri abandonate a fost capturat la șase luni de la eliberarea regiunii Harkov de către armata ucraineană.

Soldatul care făcea parte din Brigada 27 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate Ruse a fost arestat luni de ofițerii poliției regionale ucrainene care patrulau în satele din zona Kupiansk-Vuzlovi, relatează The Guardian.

După ce a fost percheziționat, militarul rus a recunoscut că se ascunde de când a fost recucerit districtul Kupiansk de către forțele armate ale Ucrainei, potrivit unui comunicat al poliției ucrainene.

ADVERTISING

Bărbatul era îmbrăcat în haine civile și se pare că s-a rătăcit de unitatea lui în timpul retragerii din fața contraofensivei ucrainene din septembrie. Nu se știe cum a reușit să se ascundă timp de șase luni după plecarea trupelor ruse.

Poliția ucraineană nu a dat publicității detalii suplimentare despre acest caz.

Contraofensiva surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Harkov din luna septembrie s-a sincronizat cu atacuri din sud împotriva trupelor ruse. În doar câteva zile, Ucraina a împins unitățile ruse de pe o suprafață de peste 6.000 de kilometri pătrați și și-a consolidat controlul asupra regiunii Harkov, înfigând steagurile galben-albastre în sate și orașe stăpânite timp de șase luni de Rusia.

ADVERTISING

Mii de soldați ruși au fost luați prin surprindere și capturați după ce s-au ascuns în pivnițe și în păduri.

La scurt timp după eliberare, autoritățile ucrainene au declanșat o amplă operațiune de căutare a soldaților ruși rămași în urma trupelor care s-au retras în grabă sau care au fost lăsați în teritoriul pierdut pentru a comite acte de sabotaj.

Șeful administrației militare a regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat luni că autoritățile locale au primit indicii despre prezența în zonă a unui grup de diversiune și infiltrare și au instituit o stare de asediu mai strictă în oraș, între orele 17:00 și 6:30, pentru a preveni producerea de victime în rândul civililor în timp ce soldații și poliția se află în căutarea rușilor infiltrați.

ADVERTISING

"Vă rugăm să tratați situația cu înțelegere. Rămâneți calmi și ajutați forțele de apărare să elimine forțele ruse", a mai spus Prokudin.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇