Un orășel celebru din Silicia vrea să-l expulzeze pe fiul celui mai temut naș mafiot: Îi strică imaginea

Un orășel celebru din Silicia vrea să-l expulzeze pe fiul celui mai temut naș mafiot: Îi strică imaginea

Consiliul local din Corleone consideră că prezența în oraș a fiului lui Toto Riina afectează imaginea localității și a dispus printr-o rezoluție ca acesta să părăsească localitatea.

Fosta fortăreață a mafiei siciliene a cerut expulzarea rapidă a unui cetățean care a fost condamnat la închisoare, fiul celui mai temut naș mafiot din Italia. Orașul Corleone încearcă astfel să-și protejeze imaginea, relatează The Guardian.

Giuseppe Salvatore Riina, în vârstă de 46 de ani, zis Salvuccio, condamnat și închis timp de aproape nouă ani pentru şantaj, spălare de bani și asociere cu mafia, s-a întors acasă în luna aprilie. El este cel mai mic dintre copiii fostului lider al mafiei siciliene, Salvatore “Totò” Riina, supranumit "Bestia", care a murit în închisoare în 2017.

ADVERTISING

La o săptămână după întoarcerea lui Salvuccio, consiliul local din Corleone, orășelul prezentat drept fieful mafiei în celebra carte și trilogie cinematografică "Nașul", a votat o rezoluție prin care i se cere acestuia să părăsească localitatea. Încearcă astfel să scape comunitatea de imaginea unui "cuib al mafiei" cu care a fost asociată timp de mai multe decenii.

"Vrem să transmitem încă o dată un mesaj puternic și clar: Corleone vrea să scape de trecutul său mafiot, chiar respingându-i pe cetățenii săi care nu sunt bineveniți, precum Salvuccio Riina, care nu s-a distanțat niciodată de crimele josnice ale tatălui său, Totò. Daunele reputației pe care familia Riina le-a provocat orașului sunt serioase și greu de reparat", se arată în rezoluție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Documentul a fost transmis forțelor de ordine, însă decizia finală de expulzare a lui Salvuccio va fi luată de tribunalul din capitala Siciliei, Palermo.

Totò Riina a preluat puterea mafiei la mijlocul anilor '70. Sicilia devenise un centru pentru comerțul cu heroină în SUA în urma războiului din Vietnam, iar Riina a fost obsedat de veniturile uriașe pe care clanurile rivale din Palermo le obțineau din traficul de droguri. Ascensiunea lui a marcat un nou nivel al violenței: el nu și-a asasinat doar rivalii, într-un val de asasinate fără precedent în anii '80 și '90, dar a vizat și procurori, judecători și jurnaliști care au îndrăznit să i se opună.

ADVERTISING

Riina este considerat responsabil pentru zeci de crime, inclusiv pentru uciderea unui băiat de 13 ani pe care l-a răpit, sugrumat și dizolvat în acid. A rămas liderul mafiei siciliene până în ziua în care a murit în închisoare, în noiembrie 2017, în timp ce era în comă indusă după un tratament pentru cancer.

Fostul naș mafiot avea patru copii: Maria Concetta, Giovanni Francesco, Giuseppe Salvatore și Lucia.

Giovanni avea doar 19 ani când tatăl său i-a ordonat să strângă de gât un om de afaceri răpit, o crimă care a marcat "botezul" său mafiot. El a fost condamnat la închisoare pe viață în 1996.

Lucia a deschis în 2019 un restaurant lângă Arcul de Triumf din Paris, pe care l-a numit Corleone, dar l-a închis în anul următor.

Salvuccio, condamnat în 2004 pentru apartenența la o structură de crimă organizată, a trăit în nordul Italiei până la întoarcerea în Corleone, luna trecută. În 2016, el a scris o carte, "Viața familiei Riina", care a stârnit puternice controverse în Italia. Ulterior, pe ferestrele magazinelor din Sicilia până în Milano au apărut afișe care îi avertizau pe clienți că nu vor găsi această carte înăuntru.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇