Omul care l-a prins pe Messina Denaro, "nașul" mafiei siciliene: Opt ani am pârjolit pământul în jurul lui

Omul care l-a prins pe Messina Denaro, "nașul" mafiei siciliene: Opt ani am pârjolit pământul în jurul lui
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Opt ani, colonelul Lucio Arcidiacono i-a luat urma lui Matteo Messina Denaro, cel mai important lider al Cosa Nostra. Într-o zi de luni din ianuarie a ajuns față în față cu ținta lui.

Toată lumea știe acum ce s-a întâmplat în acea dimineață de luni din ianuarie, când l-au arestat pe temutul Messina Denaro. La 8:20, în fața unei clinici medicale private din Palermo, zeci de carabinieri în civil așteaptă în ploaie. Nimeni nu se mișcă, tensiunea e imensă. Se aude un semnal radio și o voce anunță că ținta e în mișcare: acum ori niciodată. Colonelul dă ordinul, iar doi ofițeri îl prind pe bărbatul bine îmbrăcat care purta o haină din piele de oaie, o pălărie albă de lână și ochelari cu lentile de culoare închisă.

"Care e numele tău?" întreabă colonelul, repezindu-se în fața suspectului și blocându-i ieșirea din clinică.

"Știi cine sunt", i-a răspuns bărbatul. Într-adevăr: colonelul Lucio Arcidiacono, comandantul unității de investigație de la Grupul de Operațiuni Speciale al carabinierilor, știa foarte bine că omul pe care-l reținea era Matteo Messina Denaro, ultimul "naș" al mafiei siciliene și unul dintre cei mai căutați criminali din lume. În 2022 a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru că a ucis personal și a ordonat uciderea a zeci de oameni.

ADVERTISING

Vânătoarea de mafioți, un carusel cu suișuri și coborâșuri

Fiecare polițist are prada lui, cum fiecare șef mafiot are vânătorul lui. Vreme de opt ani lungi, Arcidiacono l-a tot vânat pe Denaro și în tot acest timp el i-a scăpat ca o fantomă. Până pe 16 ianuarie, când știrea capturării a făcut înconjurul lumii: Denaro, probabil ultimul simbol viu al Cosa Nostra, a fost plasat sub arest după 30 de ani pe fugă.

"Să vânezi un naș mafiot e ca un carusel", explică el într-un interviu pentru The Guardian. "Sunt clipe în care crezi că ești aproape de linia de finish. Apoi sunt clipe când ești foarte jos, iar după câteva luni îți dai seama că urma s-a răcit."

Destinele lui Denaro și Arcidiacono, amândoi născuți și crescuți în Sicilia, au fost aproape să se intersecteze și în urmă cu 30 de ani. În zilele în care Denaro a dispărut, în iunie 1993, Arcidiacono își depunea dosarul de intrare la Academia de Poliție. Erau anii în care teroarea mafiei stăpânea Italia, când liderii Cosa Nostra au dus o campanie de atacuri cu bombă, coordonate de Messina Denaro.

"În 1993 aveam 20 de ani. Uciderea magistraților antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borselino în anul anterior m-a afectat profund și mi-a dat impulsul decisiv pentru a deveni ofițer la carabinieri", povestește colonelul.

26 ANNI FA LA STRAGE DI VIA D’AMELIO

În 2003, Arcidiacono a fost trimis la Napoli. În anii aceia războiul dintre familiile mafiote cuprinsese străzile din Sicilia. "O perioadă foarte dificilă, dar foarte utilă pentru formare din punct de vedere profesional", spune Arcidiacono.

ADVERTISING

Dacă există un lucru la care Arcidiacono se pricepe de minune, acesta este să prindă mafioți. În 2005 a participat la arestarea lui Paolo Di Lauro, supranumit "Ciruzzo milionarul", unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din lume. În același an, în Spania, echipa lui l-a arestat pe Raffaele Amato, capul clanului Amato-Pagano din Napoli.

Tăcerea nașilor

Mișcarea decisivă a venit în 2015, când Arcidiacono a fost transferat la Palermo, în Sicilia, unde îl aștepta cea mai complicată misiune: trebuia să-l depisteze pe Denaro. Poreclit "Diabolik", acesta deține cheia unora dintre cele mai odioase crime comise de mafie, inclusiv uciderea în 1996 a lui Giuseppe Di Matteo, fiul în vârstă de 12 ani al unui fost mafiot care trecuse de partea poliției. Băiatul a fost răpit, ștrangulat și dizolvat în acid. "Am umplut un cimitir de unul singur", se lăuda atunci Denaro.

An după an, anchetatorii italieni au mers pe urmele lui. I-au sechestrat bunurile, i-au închis afacerile și i-au arestat peste 100 de oameni. Un singur lucru nu reușeau, să-l prindă - de fiecare dată când păreau să se apropie de țintă, Denaro dispărea.

ADVERTISING

"Am pârjolit pământul din jurul lui. I-am arestat rudele și mulți dintre protectori. Însă am luat-o și pe niște piste care erau greșite", spune colonelul. "Dar, vedeți, căutarea unui fugar este enervantă. Trebuie chiar să interpretezi tăcerea nașilor interceptați. S-a întâmplat ca două persoane să se urce într-o mașină și să nu scoată niciun cuvânt, de teamă să nu fie interceptate. Dar tu știi că sunt două persoane în mașină, fiindcă auzi două uși trântindu-se. Apoi într-o zi am avut o intuiție și toate piesele pe care le-am strâns în cei opt ani anteriori s-au potrivit", explică Arcidiacono.

La începutul anului trecut, câteva discuții telefonice între mafioți păreau să conțină un indiciu distinctiv: "nașul" avea cancer de colon și avea imediat nevoie de tratament. Carabinierii au cerut Ministerului Sănătății să verifice fișele medicale ale bolnavilor de cancer de colon corespunzătoare istoricului lui Denaro. Anchetatorii au scotocit prin datele a mii de pacienți, până au găsit unul care se potrivea cu ce căutau: îl chema Andrea Bonafede.

"Era un bărbat cu cazierul curat, care avea totuși rude cu legături în clanuri și pe deasupra locuia în Campobello di Mazara, la șapte kilometri de orașul lui Denaro", explică Arcidiacono.

Timp de cel puțin un an, Denaro a mers periodic la tratament într-o clinică privată din Palermo sub numele sub numele Andrea Bonafede. În vinerea dinaintea arestării, carabinierii au primit un pont decisiv: pe 16 ianuarie, în jurul orei 8:00, suspectul se va întoarce la clinică pentru tratament.

"În noaptea dinainte, n-am închis un ochi. Oricât de ciudat ar părea, m-am gândit la Messina Denaro în fiecare zi din ultimii ani. L-am întrebat care-i numele lui, dar adevărul e că atunci când l-am văzut acolo, în fața mea, am știut exact cine era", mărturisește el.

Într-un interviu acordat redacției de știri a postului public de televiziune Rai 3, Arcidiacono a mărturisit că l-a recunoscut imediat pe Denaro pe baza indiciilor obținute cu timpul despre aspectul lui fizic, chiar dacă singurele fotografii pe care carabienierii le aveau erau fotografii vechi și portretele-robot.

"Noi știam foarte bine că nu era vorba de Bonafede Andrea, pentru că-i făcusem o percheziție iar Bonafede Andrea era în Campobello di Mazara și evident nu putea fi el", a spus colonelul.

În momentul arestării, carabinierii în civil care păzeau ieșirile din clinică au început să strige de bucurie și să se îmbrățișeze de parcă Italia câștigase o finală la fotbal. De fapt, era marea lor victorie, finala anilor în care au sacrificat nopți și sărbători în acțiuni riscante, în care orice pas greșit îi putea costa totul - muncă, familie, viața.

Spre deosebire de colegii lui care au acționat sub acoperire și cu cagule pe față, Lucio Arcidiacono s-a dus în fața lui Denaro fără nicio mască. "Am făcut atâtea declarații, am participat la atâtea procese, sunt riscuri. Cine e la Carabinieri știe că în munca pe care o face există întotdeauna ceva riscant. Așa că nu eu trebuia să mă ascund, cei care nu sunt oameni, însă, trebuie s-o facă", a spus el.

După arestare, Denaro a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate din L’Aquila, în centrul Italiei, unde își va continua tratamentul pentru cancer.

Cât despre Arcidiacono, numele lui va rămâne în istorie alături de cel al lui Elliot Ness, care l-a prins pe AL Capone, alături de căpitanul "Ultimo", care l-a capturat pe sângerosul cap mafiot Totò Riina și de șeful de poliție Renato Cortese, care l-a închis pe nașul clanului Corleonesi, Bernardo Provenzano, scrie ziarul britanic.

Dar Arcidiacono spune că munca lui e abia la început. "Avem datoria să aflăm cine l-a protejat în toți acești ani. Munca noastră nu s-a terminat. Avem un drum lung de făcut."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇