Cum l-a protejat „burghezia mafiotă” pe ultimul mare „naș” al Mafiei, vreme de 30 de ani. Între aplauze și regrete

Cum l-a protejat „burghezia mafiotă” pe ultimul mare „naș” al Mafiei, vreme de 30 de ani. Între aplauze și regrete

După entuziasmul arestării șefului mafiot Messina Denaro, italienii descoperă că, de fapt, rădăcinile organizației mafiote numite Cosa Nostra sunt mai adânci decât credeau mulți dintre ei.

Denaro a trăit vreme de 30 de ani în apropierea localității sale natale, era client fidel al unui bar din zonă și se saluta, în mod constant, pe stradă, cu oameni ai locului.

În dimineața în care a fost arestat Messina Denaro, la Palermo, oamenii din jur nu prea aveau cum să-l recunoască din prima clipă.

Bucuria arestării marelui mafiot

Cea mai recentă imagine publică a mafiotului e veche de 30 de ani. Abia atunci când au văzut câtă poliție participă la acțiune și-au dat seama.

Pentru un singur om putea fi nevoie de o asemenea mobilizare. Pentru „il capo dei capi”, pentru singurul mare „naș” rămas în libertate. Pentru Messina Denaro, care se lăuda că s-ar putea umple un cimitir cu oamenii pe care i-a ucis.

ADVERTISING

Reacția oamenilor din Palermo a fost impresionantă, când au înțeles pe cine ridicase poliția. Au început să aplaude. Și un tânăr chiar a bătut palma cu un polițist care participa la transportul mafiotului.

Mai târziu, Maria Falcone – sora procurorului anti-Mafia Giovani Falcone pe care Cosa Nostra condusă de Denaro l-a ucis în 1992 prin dinamitarea unei șosele – a declarat presei că și-ar fi dorit ca fratele ei să vadă acele scene de veselie, potrivit BBC.

La vremea respectivă, organizația criminală condusă de Denaro încerca să șantașeze statul italian. Se ocupa, printre altele, cu răpiri și crime. A răpit chiar și un copil de 11 ani, pe care l-a ucis după 2 ani de captivitate. Denaro și-a ucis un rival împreună cu logodnica însărcinată a respectivului.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Denaro în 1993.

La scurt timp, mafiotul a dispărut fără urmă.

ADVERTISING

30 de ani, aproape de casă, în văzul tuturor

De-a lungul anilor, oamenii legii au avut indicii că Denaro ar fi fost văzut într-o mulțime de locuri, din Venezuela până în Olanda.

Dar l-au prins în Palermo. Și au descoperit că avea 3 ascunzători în Campobello di Mazara, la 115 km de Palermo și la doar 10 km de Castelvetrano, localitatea natală al lui Denaro.

Practic, „il capo dei capi” fusese acasă, cel puțin o parte din lunga perioadă în care a fost urmărit de lege.

Ciudat este că în Campobello di Mazara nu prea te poți ascunde. E o localitate mică, unde oamenii se cunosc între ei.

Și – potrivit informațiilor procurorilor - Messina Denaro era client fidel al unui bar local numit San Vito. Iar un localnic a spus chiar că îl vedea des pe Denaro și că că se salutau frecvent pe stradă.

Situația e greu de imaginat. Cu toate că Italia a investit sume enorme în lupta cu mafia, iată că unul dintre cei mai căutați oameni a putut să se ascundă, la vedere.

ADVERTISING

„Burghezia Mafiei” încă impune „omerta”

Denaro a reușit să își trăiască viața liniștit pentru că a folosit la maxim „cultura Mafiei”, a explicat pentru BBC Maurizio Bellacosa, avocat criminalist și profesor de drept la Universitatea LUISS din Roma.

„Sunt multe elemente. Mafia e foarte răspândită în zonă, localnicii cooperează foarte puțin sau chiar deloc cu autoritățile, există un «cod al tăcerii (numit Omerta – n.red.) mai ales în orașele mici sau în suburbii, unde oamenii au impresia că autoritățile nici măcar nu există.

Modul în care acționează Mafia e foarte simplu. Îi intimidează pe oameni prin violență și îi determină să îi servească scopurile și să nu vorbească despre asta”, a declarat Maurizio Bellacosa.

Procurorul Maurizio de Lucia a explicat, într-o conferință de presă, că Messina Denaro a fost ajutat de „burghezia Mafiei”, referindu-se la politicieni și antreprenori locali care ar face parte din organizația criminală și care - prin forța pe care o au - s-au asigurat că nimeni nu îl dă în vileag pe marele șef mafiot.

Primarul din Campobello di Mazara a spus că e foarte dezamăgit că cetățeni din localitate au ales să îl protejeze pe Denaro care „a trăit printre noi cel puțin un an”.

Jurnalistul italian Tullio Filipponi din Palermo susține că există indivizi care au acceptat să colaboreze cu Mafia într-o mulțime de moduri. Spre exemplu, au trecut cu vederea faptul că mafioți urmăriți veneau la medic sau i-au ajutat să spele bani.

E un fenomen care trebuie eradicat. Orice sicilian știe că Mafia încă există și că are puterea”, a declarat Tullio Filippon.

Jurnalistul susține că – deși tinerii din Palermo s-au bucurat pe stradă de capturarea lui Messina Denaro – cei mai în vârstă s-ar putea să vadă lucrurile altfel.

Motivul: în Campobello di Mazara sunt oamenii de 60 de ani și peste care au trăit evenimentele din anii 1990 și își amintesc lupta statului italian cu Mafia. Acei oameni avea șanse mari să îl recunoască pe Denaro. Și dacă au făcut-o, nu l-au predat polițiștilor.

Cu câteva zile înainte, în Italia s-a difuzat chiar un reportaj din locurile în care s-a ascuns zeci de ani Messina Denaro. Și în care mai mulți localnici spuneau că nu sunt de acord cu arestarea mafiotului și consideră că această decizie a statului e o greșeală.

Simbolic, arestarea lui Messina Denaro înseamnă foarte mult.

Dar faptul că acesta a putut trăi netulburat atât de mulți ani fără ca cineva să-l reclame la poliție arată că influența Mafiei este, încă, foarte mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇