Cel mai căutat șef al mafiei siciliene a fost arestat. Era dat în urmărire de peste 30 de ani (Video)

Cel mai căutat șef al mafiei siciliene a fost arestat. Era dat în urmărire de peste 30 de ani (Video)

Poliția italiană a anunțat luni că l-a arestat pe Matteo Messina Denaro, conducătorul organizației mafiote Cosa Noastra, în timp ce se afla într-o clinică medicală privată din Palermo.

Era cea mai căutată persoană din Italia și se ascundea de autorități de mai bine de 30 de ani, relatează Corriere della Sera.

"Astăzi, 16 ianuarie, carabinierii l-au arestat pe fugarul Matteo Messina Denaro într-o unitate medicală din Palermo, unde se dusese pentru tratament", a declarat Pasquale Angelosanto, șeful poliției italiene, pentru agenția de presă AGI.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani este acuzat că a condus Cosa Noastra după arestarea celebrului lider mafiot Toto Riina. El a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992.

ADVERTISING

Messina Denaro a mai primit o sentință similară pentru implicarea în atacuri cu bombă la Florența, Roma și Milano, soldate cu uciderea a zece persoane.

Anunțul capturării sale a fost salutat cu aplauze de locuitorii din Palermo, orașul sicilian în care Cosa Nostra a făcut ravagii în deceniile trecute:

Supranumit "Diabolicul" sau U Siccu ("Slăbănogul"), Messina Denaro era ultimul șef mafiot important aflat încă în libertate. Pentru arestarea sa au fost mobilizați în ultimii ani sute de oameni din forțele de ordine italiene, relatează La Stampa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În august 2021, televiziunea publică italiană RAI a difuzat o înregistrare din martie 1993 în care vocea lui Denaro a fost identificată pentru prima oară în cadrul unui proces la care fusese chemat ca martor. După câteva săptămâni de la acea audiere, el a dispărut și nu a mai fost văzut de atunci.

Denaro s-a născut în Castelvetrano, Sicilia, în 1962. Tată său a fost un temut șef al Cosa Nostra, iar el a intrat în organizație clădind un imperiu clandestin, alimentat de afaceri în salubritate, energie eoliană și comerț.

Fostul lider mafiot cunoaște detaliile unora dintre cele mai sângeroase crime comise de mafia siciliană și, potrivit anchetatorilor, a reușit să se ascundă cu ajutorul protecției influentului ordin al francmasoneriei din provincia siciliană Trapani, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Căutările au fost complicate și de absența aproape totală a unor imagini recente cu chipul său. Pe baza a doar câteva fotografii de identitate făcute la finele anilor '80 și începutul anilor '90, precum și a unor informații recente, autoritățile italiene au reconstituit digital chipul său. Mai mulți informatori au dezvăluit că Denaro a făcut operații estetice pentru a-și ascunde identitatea, iar unii au susținut că acesta și-ar fi îndepărtat chirurgical amprentele.

De-a lungul anilor, zeci de oameni au fost arestați din cauza unor confuzii. În 2019, carabinierii au făcut o descindere într-un spital din Sicilia și au arestat un bărbat din Castelvetrano care era internat în secția de neurologie.

În septembrie 2021, un britanic de 54 de ani din Liverpool a fost încătușat de trupele speciale în timp ce lua masa într-un restaurant din Haga, în Olanda. Polițiștii i-au pus o glugă pe cap și l-au băgat în mașină sub privirile clienților șocați. Procurorii olandezi au efectuat arestarea la cererea autorităților italiene, convinse că bărbatul era Messina Denaro. Britanicul a fost dus la închisoarea de maximă siguranță Vught și eliberat după câteva zile, după ce identitatea sa a fost verificată de autoritățile italiene.

În ciuda protecției puternice de care se bucura, Denaro a devenit tot mai izolat în ultimii ani, potrivit informatorilor. Autoritățile italiene i-au închis afacerile una câte una și au arestat peste 100 de colaboratori, inclusiv pe verii, nepoții și surorile sale.

Scotocind fiecare colțișor în care Denaro se putea ascunde și folosind indiciile pe care le obțineau din surse sigure, anchetatorii i-au tăiat legăturile cu familia și cu susținătorii care îl ajutau să se ascundă. Însă de fiecare dată când părea că sunt tot mai aproape de el, Denaro reușea să scape. Ca o fantomă, el dispărea și apărea în altă parte. Unele surse susțineau că a fost văzut în Spania, Anglia sau Germania, ba chiar în America de Sud, altele spuneau că el nu și-a părăsit niciodată rădăcinile din Castelvetrano, în Trapani, unde continua să inspire teamă.

Cel care a susținut cândva, cu o mândrie care îi trăda sadismul, "am umplut un cimitir, de unul singur", a căzut luni în mâinile polițiștilor.

Arestarea lui Matteo Messina Denaro a fost salutată de premierul italian Giorgia Meloni. "E o mare victorie a statului, care demonstrează că nu se oprește în fața mafiei", a scris ea pe Twitter.

"Mare satisfacție pentru rezultatul istoric în lupta contra mafiei", a declarat, la rândul său, ministrul de Interne Matteo Piantedosi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇