Două noi incidente pentru Boeing, în aceeași zi: Un avion a rulat cu botul direct pe pistă zeci de metri (Video)

Două noi incidente pentru Boeing, în aceeași zi: Un avion a rulat cu botul direct pe pistă zeci de metri (Video)

Un avion cargo Boeing 767 al companiei FedEx a aterizat forțat, miercuri, pe aeroportul din Istanbul, după ce sistemul de scoatere a roților din față s-a blocat. Piloții au reușit, însă, să mențină avionul pe pistă și nu s-au înregistrat victime, a anunțat Ministerul Transporturilor din Turcia.

Tot miercuri un Boeing 787-900 aparţinând Air France a aterizat de urgenţă la Iqaliuit, în nordul extrem al Canadei.

Prima aeronavă zbura de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi a anunțat turnul de control de la Istanbul că trenul de aterizare anterior nu s-a deschis. Piloții au reușit aterizarea cu ajutorul indicațiilor turnului de control, relatează Reuters.

ADVERTISING

Avionul a coborât spre sol, apoi a rulat cu botul direct pe pistă zeci de metri înainte de a se opri în siguranță.

Într-o înregistrare video se văd izbucnirea unor flăcări și o degajare de fum în partea din față a avionului, după ce acesta a ajuns pe pistă, înainte ca pompierii să intervină cu tunuri cu spumă.

Pista a fost temporar închisă, dar celelalte zone ale aeroportului din capitala Turciei au funcționat normal, a anunțat operatorul IGA.

Ministerul turc al Transporturilor nu a explicat care a fost cauza blocării roților din față ale avionului. Compania de curierat FedEx a anunțat într-un comunicat că se coordonează cu autoritățile de investigație și că va furniza informații suplimentare atunci când acestea vor fi disponibile.

ADVERTISING

Aeronava implicată în acest incident este un Boeing 767 cargo, unul dintre cele mai folosite avioane de transport, derivat din versiunea 767 pentru pasageri, datând din anii '80.

Alt incident, în aceeaşi zi

Un alt avion Boeing 787-900 aparţinând Air France a aterizat de urgenţă la Iqaliuit, în Canada de nord. Un miros de ars detectat în cabină ar fi cauza aterizării de urgenţă.

Pasagerii au fost preluaţi de o altă aeronavă pentru a ajunge la Seattle, dar avionul află în continuare la Iqaliuit pentru ca mecanicii Air France să facă verificări. "Primele verificări efectuate de mecanicul Air France detaşat la faţa locului nu au relevat încă nicio anomalie. Aceste verificări continuă", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

ADVERTISING

Boeing se află în centrul atenției după o serie lungă de incidente.

Cel mai recent dintre acestea s-a produs la sfârșitul lunii aprilie, când un Boeing 767 cu 183 de oameni la bord al companiei Delta Airlines a pierdut compartimentul extern al toboganului de evacuare la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul JFK din New York.

Siguranța aeronavelor Boeing a ridicat recent semne de îngrijorare, după ce un denunţător a susținut că firma a folosit scurtături la fabricarea unor modele de avioane, avertizând că riscurile pot deveni catastrofale pe măsură ce vechimea avioanelor crește.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇