Un mare oraş european a decis că nu mai ai voie să fumezi în aer liber dacă eşti la mai puțin de 10 metri de altă persoană

Un mare oraş european a decis că nu mai ai voie să fumezi în aer liber dacă eşti la mai puțin de 10 metri de altă persoană

De azi, totul se schimbă pentru cei obișnuiți să își petreacă timpul la Milano cu un pahar de băutură într-o mână și o țigară în cealaltă. Asta pentru că au intrat în vigoare restricții privind fumatul în mai multe locuri publice în aer liber.

Așadar, este interzis fumatul la mai puțin de 10 metri față de o altă persoană în stațiile de autobuz și tramvai, în parcurile și spațiile verzi ale orașului, pe terenurile de sport și recreere, în zonele de joacă pentru copii, pe stadioane și în cimitire, scrie BBC.

Italia a fost prima țară din UE care a adoptat o lege privind interzicerea fumatului în locuri publice, în 2003.

ADVERTISING

Dar Milano este acum primul oraș italian care a introdus o interdicție atât de extinsă în aer liber, care face parte dintr-un pachet de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului și combaterea schimbărilor climatice.

De ce Milano?

Unul dintre cele mai dens populate orașe din Italia, Milano are cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din Europa de Vest.

Consilierul municipal Marco Granelli spune că scopul interdicției este dublu: să contribuie la reducerea particulelor fine periculoase din aer cunoscute sub numele de PM10, aflate în prezent cu mult peste limita europeană, și să protejeze sănătatea cetățenilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fumul de țigară reprezintă 8% din particulele PM10 ale orașului.

"În timpul acestei pandemii, am văzut că sănătatea noastră este fragilă și plămânii noștri sunt atacați de acest virus", spune Granelli, adăugând că menținerea sănătății oamenilor a devenit acum o prioritate.

Măsura e apreciată și de fumători

Interdicția, care nu include țigările electronice, este apreciată atât în rândul fumătorilor, cât și a nefumătorilor.

Giulio, de profesie medic, spune că este „o decizie foarte importantă de a ne arăta respect reciproc”.

ADVERTISING

Emanuela, care este fumătoare, consideră că interdicția era necesară: „Toată lumea știe că țigările cauzează cancer, așa că oamenii nu ar trebui să fie nevoiți să ne inspire fumul de țigară”.

Milano a fost unul dintre orașele cele mai devastate de Covid-19 și Emanuela consideră că fumătorii cresc riscul transmiterii prin nepurtarea măștilor.

Carolina, o tânără de 21 de ani, crede că, deși ideea este bună pentru mediu, va fi greu să schimbi „obiceiul de a fuma oriunde vrei”.

Cei care încalcă legea vor primi o amendă de 40 de euro. Carolina consideră că, dacă nu s-ar aplica sancțiuni, cei mai mulți vor ignora interdicția.

„Singura modalitate de a face oamenii să respecte această regulă este prin sancțiuni”, spune ea.

Se va aplica și la baruri și restaurante

Interdicția parțială în aer liber este primul pas către una totală, care va intra în vigoare în ianuarie 2025. Țigările vor fi interzise peste tot la mai puțin de 10 metri față de o altă persoană, inclusiv în afara barurilor și restaurantelor.

Autoritățile au lansat o campanie pentru a încuraja proprietarii de baruri și restaurante să aplice măsura înainte de 2025.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇