Un profesor celebru din Timişoara, anchetat de DNA pentru că ar fi încasat şpăgile fiului, care e inspector ANAF - 55.000 de euro de la o singură firmă

Un profesor celebru din Timişoara, anchetat de DNA pentru că ar fi încasat şpăgile fiului, care e inspector ANAF - 55.000 de euro de la o singură firmă

Un inspector ANAF din Timiş a fost reţinut de procurorii DNA, pentru că ar fi luat mită în valoare de 276.000 de lei (peste 55.000 de euro) în legătură cu efectuarea unui control la o firmă. În acest dosar, este anchetat şi un celebru profesor de economie de la Universitatea din Timişoara, care este tatăl inspectorului ANAF.

Inspectorul Alexandru Ţăran este acuzat de DNA de:
– luare de mită, în formă continuată,
– instigare la spălarea banilor, în formă continuată,
– complicitate la evaziune fiscală.

Omul de afaceri nu este numit de DNA, însă instituţia precizează că acesta este acuzat de:
– dare de mită, în formă continuată,
– evaziune fiscală,
– spălarea banilor, în formă continuată.

ADVERTISING

Potrivit presei locale, este vorba despre firma Power Oil Company SRL şi de administratorul companiei, Nelica Danciu, şi ea reţinută de DNA.

DNA prezintă cum au decurs lucrurile:

"În perioada iunie 2015-februarie 2016, suspectul Țăran Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, în legătură cu efectuarea unui control la o firmă a omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecție fiscală favorabil în baza căruia societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 de lei.

ADVERTISING

În realitate, suspectul ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau".

Ca să ascundă proveniența sumelor de bani primite ca şpagă, au fost încheiate trei contracte de consultanță fictive cu "firmele deținute de persoane din familia inspectorului fiscal", spune DNA.

Iar presa locală precizează că în acest dosar este suspect și un celebru profesor universitar din Timișoara, Nicolae Ţăran, care este tatăl inspectorului ANAF.

ADVERTISING

Nelica Danciu ar fi încheiat cu firma profesorului Ţăran un contract de consultanță, fiindu-i plătită în mai multe tranșe suma de 276.000 lei.

Ancheta a scos la iveală că firma nu avea nevoie de consultanța respectivă și că nu a fost decât un paravan pentru șpagă.

Nicolae Țăran este şi el suspect în acest dosar pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇