Un fost președinte îl ironizează pe Putin, postând o hartă care arată cât de mică era Rusia

Un fost președinte îl ironizează pe Putin, postând o hartă care arată cât de mică era Rusia

Fostul președinte al Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, l-a ironizat pe Vladimir Putin și modul său de a se folosi de istorie pentru a încerca să justifice invazia în Ucraina.

Putin a folosit frecvent ideea de granițe istorice pentru a-și justifica invazia brutală, argumentând că Rusia are dreptul de a revendica teritorii din Ucraina, chiar dacă Ucraina este o țară independentă, scrie Business Insider.

În interviul său cu Tucker Carlson, de săptămâna trecută, Putin a vorbit iarăşi despre istoria rusă și europeană și despre granițele istorice, afirmând că Ucraina face parte din Rusia. Istoricii spun însă că multe dintre declarațiile președintelui rus nu sunt reale.

ADVERTISING

Astfel, Tsakhia Elbegdorj, președintele Mongoliei între anii 2009 și 2017, a ironizat pe platforma X declarațiile lui Putin.

El a postat hărți care arată cât de mare era Imperiul Mongol, acesta controlând cândva părți mari din ceea ce este acum Rusia.

"După afirmațiile lui Putin, am găsit harta istorică mongolă. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă", a scris Elbegdorj.

Hărțile pe care le-a postat au arătat și cât de mică era Rusia în secolul al XV-lea.

Imperiul Mongol a fost cândva cel mai mare din lume. Teritoriul său acoperea o mare parte din Eurasia și includea China actuală și o mare parte a Rusiei, precum și Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astăzi, Mongolia, situată între China și Rusia, este o țară mai mică, dar este încă una dintre cele mai mari națiuni din lume în ceea ce privește suprafața totală.

Guvernul Mongoliei nu a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia, deși nu a condamnat-o oficial. Dar Elbegdorj a fost vocal în sprijinul său pentru Ucraina.

„Democrațiile lumii trebuie să se unească cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga. Știu că Putin nu tolerează libertatea. Am stat de vorbă cu el de multe ori. El disprețuiește diferențele și concurența. Se teme de o Ucraina liberă. Ca narcisist profund, nu și-ar putea permite să vadă vecini mai de succes și mai prosperi", a declarat el, în februarie 2023.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇