Putin, disperat, devine agentul electoral al lui Trump

Președintele rus are informații care-l neliniștesc și, de aceea, a decis să devină actor în cea mai importantă confruntare politică a anului - alegerile din SUA.
Putin, disperat, devine agentul electoral al lui Trump

Putin știe că, în situația în care Donald Trump va pierde alegerile, el își va pierde viața.

Allan Lichtman, profesor la Universitatea Americană din Washington, tocmai a făcut o predicție parțială că Joe Biden are cele mai mari șanse să rămână la Casa Albă, dacă nu se întâmplă un eveniment ieșit din comun în acest an.

În aceste zile se fac mii de sondaje, calcule și analize în întreaga lume, pentru a afla cine va fi următorul președinte al SUA, dar ieșirea publică a lui Allan Lichtman e un indicator important pentru că predicțiile profesorului n-au dat greș niciodată în ultimii 40 de ani, de când a început să le facă.

AllanLichtmanProfesoPredictieTimesRadio
PREDICȚIE. Profesorul Allan Lichtman spune că poate calcula cu luni înainte de alegeri cine va fi noul președinte al SUA. În 40 de ani n-a greșit niciodată – Sursa: Radio Times/ YouTube

Sistemul său de calcul a fost, culmea, dezvoltat cu un rus, matematicianul geofizician Vladimir Keilis-Borok, în anul 1981. Se bazează pe 13 indicatori majori structurali ai societății americane, cum ar fi: starea economiei, înfrângere militară majoră, revolte extinse, rezultatele alegerilor parțiale (cele de la jumătatea mandatului), un scandal imens care să implice Casa Albă etc.

ADVERTISING

Dacă președintele în funcție stă bine la cel puțin opt din cei 13 indicatori, atunci câștigă un nou mandat.

Când Regan se răsucește în mormânt

Într-un interviu realizat pentru Times Radio, Lichtman a declarat că predicția sa finală va fi făcută în luna iulie, dar după cum arată lucrurile în acest moment, Biden nu poate fi învins de Donald Trump. 

Bineînțeles, se poate întâmpla orice, iar sistemul de calcul al profesorului se poate prăbuși după alegerile de la începutul lunii noiembrie, au mai fost cazuri.

Dar predicția de mai sus, legată și de decizia lui Putin de a-i acorda un interviu lui Tucker Carlson, un important agent de influență al Kremlinului în SUA, cu o mare trecere în rândul votanților lui Trump, e un semn că președintele rus se teme.

Iar frica îl determină să renunțe la orice reținere și să intervină în campania electorală americană.

„Stimați senatori republicani din America. Ronald Reagan, care a ajutat milioane dintre noi să ne recâștigăm libertatea și independența, trebuie să se răsucească astăzi în mormânt. Să vă fie rușine”, a scris Donald Tusk, premierul Poloniei, într-o postare pe rețeaua de socializare X.

Donald Tusk
POLONIA. Donald Tusk, atac violent pe rețelele sociale la senatorii republicani din SUA - Foto: Hepta.ro

Reacția sa vine după ce senatorii republicani au amânat, în 7 februarie, propunerea democraților de a vota rapid un proiect de lege prin care guvernul federal acordă un ajutor financiar de 60 de miliarde de dolari Ucrainei, 14,1 miliarde Israelului și 2 miliarde pentru descurajarea atacurilor rebelilor Houthi din Marea Roșie.

O posibilitate ca ajutorul pentru Ucraina să fie votat

Poziția exprimată de Donald Tusk e un mod de a pune presiune pentru a grăbi realizarea unei înțelegeri între aleșii celor două partide americane, astfel încât Ucraina să poată continua războiul de rezistență în fața Rusiei.

Există posibilitatea ca senatorii să ajungă la o înțelegere, iar proiectul de lege să fie votat. Acesta va duce disputa însă în Camera Reprezentanților, acolo unde confruntările din interiorul majorității republicane au ajuns la apogeu. Dar acest lucru nu e, tocmai, o veste rea. Dacă va ajunge la vot, e nevoie de doar trei congresmeni republicani pentru ca finanțarea Ucrainei și a Israelului să treacă.

„Să le dăm colegilor noștri republicani o noapte pentru a se lămuri singuri de necesitatea acestei legi”, a spus senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat.

După luni de discuții și amânări, a apărut și posibilitatea ca ajutorul pentru Ucraina să fie votat, susțin comentatorii politici americani.

Cu un fond de 114 miliarde de dolari, veniți de la SUA și Uniunea Europeană, Kievul ar trebui să depășească actuala criză de muniție, să reorganizeze activitatea militară și să pună din nou probleme Moscovei.

Destinul Europei de Est atârnă de o decizie luată la Washington

Vladimir Putin știe că, în noua situație, fără victorii importante, poziția sa va fi expusă criticilor. 

De aceea, a declanșat un atac masiv asupra Avdiivka, pe frontul de est, a înăsprit cenzura, trecând o lege care-i pedepsește de trădare pe cei care critică armata Rusiei și a ieșit din vizuină, devenind un participant activ în lupta politică din SUA.

Russia US Journalist Carlson
RUSIA. Tucker Carlson, în Moscova, pregătindu-se pentru interviul cu Putin. Acel moment în care Kremlinul își scoate la lumină agenții de influență - Foto: Hepta.ro

„Ucraina ar putea rezista cea mai mare parte din acest an fără alt ajutor militar american, dar, în timp, nu ar exista nicio perspectivă de a reconstrui armata și va începe să piardă tot mai multe teritorii”, a declarat Michael Kofman, expert al Fundației Carnegie, pentru New York Times.

În aceste zile, pe culoarele puterii din Washington are loc o confruntare care va defini destinul Europei de Est și din această perspectivă trebuie înțeles strigătul furios și disperat al lui Donald Tusk.

E nevoie de o relansare a încrederii în Ucraina, o țară care a pierdut zeci de mii de soldați, civili și copii, într-un război declanșat de Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇