Putin: României și Ungariei li s-au luat o parte din pământuri și au fost date Ucrainei. Reacția lui Ciolacu

Putin: României și Ungariei li s-au luat o parte din pământuri și au fost date Ucrainei. Reacția lui Ciolacu

În eforturile sale de a argumenta că Ucraina este un stat creat artificial de Stalin, Vladimir Putin a invocat, în interviul acordat controversatului jurnalist Tucker Carlson, că Ucraina a primit de la Stalin teritorii care aparţinuseră înainte de cel de-al Doilea Război Mondial României, Ungariei şi Poloniei.

El a spus că ar fi fost „cel puţin de înţeles” dacă aceste ţări ar fi revendicat aceste pământuri, dar a precizat că nu l-a îndemnat niciodată pe premierul naţionalist maghiar Viktor Orban să o facă.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care aparţinuseră Poloniei înainte de război, o parte din teritoriile care aparţinuseră anterior Ungariei şi României. Astfel, României şi Ungariei li s-au luat o parte din pământurile lor şi au fost date Ucrainei sovietice, iar acestea au rămas în continuare parte a Ucrainei.

ADVERTISING

Deci, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voinţa lui Stalin”, a explicat Vladimir Putin.

Ideea că Polonia, Ungaria şi România ar putea revendica la rândul lor teritorii din Ucraina a fost vehiculată adesea de propaganda rusă, după invazia din februarie 2022, în încercarea de a slăbi susţinerea opiniei publice din aceste ţări pentru Ucraina.

Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, care a menţinut relaţii cordiale cu Vladimir Putin şi nu a fost de acord decât cu un ajutor umanitar pentru Ucraina, a criticat adesea conducerea de la Kiev pentru că nu ar acorda suficiente drepturi minorităţii maghiare.

ADVERTISING

Întrebat dacă, în opinia sa, Ungaria are dreptul de a-şi lua înapoi pământurile de la Ucraina şi dacă şi alte naţiuni au dreptul de a se întoarce la graniţele lor din 1654, Vladimir Putin a spus că nu este sigur că ar trebui să facă asta.

„Dar având în vedere epoca lui Stalin, aşa-numitul regim al lui Stalin, care, aşa cum mulţi susţin, a avut numeroase încălcări ale drepturilor omului şi încălcări ale drepturilor altor state, se poate spune că ei ar putea cere înapoi acele pământuri ale lor, deşi nu ar avea dreptul să facă acest lucru. Este cel puţin de înţeles”, a adăugat liderul de la Kremlin.

ADVERTISING

În acest punct al discuţiei, Tucker Carlson l-a întrebat direct dacă i-a spus lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina. Putin a negat vehement: „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversaţie pe această temă”.

Dar după aceea, el a început să acrediteze ideea că maghiarii ar fi îndreptăţiţi să o facă. „De fapt, ştiu cu siguranţă că maghiarii care trăiesc acolo au vrut să se întoarcă pe pământul lor istoric”, a spus el.

Tucker Carlson a adus în discuţie la acest moment şi problema Transilvaniei, spunând că „multe naţiuni sunt supărate din cauza Transilvaniei” şi că „multe naţiuni se simt frustrate de graniţele redesenate în urma războaielor din secolul XX şi a războaielor care datează de 1.000 de ani” şi care fuseseră menţionate până atunci de Putin.

Reacția lui Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a comentat, vineri, afirmaţiile preşedintelui Rusiei, precizând că înţelege manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin.

”Nici eu nici dvs nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin. România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată ca toate ţările membre ale Uniunii Europene să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat. De aceea câteodată mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la Constanţa.

Ciolacu a ţinut să precizeze că agresorul în acest război este Vladimir Putin.

”În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru, Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru. Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a mai comentat Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇