Un fost angajat al lui Navalnîi a recunoscut că a lucrat pentru FSB mulți ani

Un fost angajat al lui Navalnîi a recunoscut că a lucrat pentru FSB mulți ani

Mihail Sokolov, fost angajat al lui Alexei Navalnîi, a spus că a lucrat ca agent al Serviciului Federal de Securitate din Federația Rusă (FSB), șase ani.

Sokolov, în vârstă de 25 de ani, care se află acum într-o tabără de refugiați din Olanda, a spus că este un susținător al opoziției „de la o vârstă fragedă”, scrie Meduza.

A început să lucreze cu Navalnîi în 2017. FSB l-a recrutat în 2016, amenințându-l cu închisoarea pentru evaziune, susține Sokolov. Potrivit acestuia, în primul rând, trebuia să avertizeze serviciile speciale despre proteste.

ADVERTISING

De asemenea, FSB a fost interesat de detaliile financiare ale structurilor lui Navalnîi, însă, potrivit lui Sokolov, el nu a avut acces la aceste date.

Între 2017-2018, Sokolov, care avea 20 de ani, a fost directorul Fundației pentru sprijinul juridic al cetățenilor, înregistrată la Votkinsk (după el, a fost condusă de Leonid Volkov, cel mai apropiat asociat al lui Navalnîi).

Această fundație este una dintre organizațiile asociate cu Navalnîi. Sokolova declarat că a încercat să ofere FSB date care să nu dăuneze colegilor.

ADVERTISING

Din cauza opoziției sale puternice, nimeni nu a bănuit că a lucrat pentru serviciile de securitate, a spus el. Unul dintre colegii săi a declarat că Sokolov „și-a abordat munca într-un mod foarte responsabil”.

Sokolov a părăsit Rusia și a mers în Georgia la începutul anului 2022, la sugestia ofițerilor FSB. Se presupune că ar fi vrut să-l folosească pentru a obține informații despre serviciile speciale georgiene.

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost ultima picătură pentru Sokolov și ar fi decis să meargă să lupte pentru Ucraina (decizie pe care a anunțat-o public la un miting de la Tbilisi pe 1 martie).

ADVERTISING

Dar, spune el, din cauza restricțiilor privind intrarea rușilor în Ucraina, nu a putut face acest lucru. Apoi, din motive de securitate, a decis să plece din Georgia în Olanda, unde a cerut azil politic.

Două persoane din echipa lui Navalnîi au declarat că nu-l mai consideră pe Mihail Sokolov colegul lor și nu cred „în vreun regret al acesuia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇