Un cântăreț a dat chitara pe pușcă: Voi apăra Kievul, este orașul meu!

Un cântăreț a dat chitara pe pușcă: Voi apăra Kievul, este orașul meu!

Muzicianul Serghei Fomenko cânta în urmă cu opt ani pe Euromaidanul din Kiev, în Piața Independenței, pentru a-i însufleți pe demonstranții pro-democrație.

Acum, el a trebuit să-și schimbe chitara cu o pușcă, după ce s-a înrolat în forța de apărare teritorială a Ucrainei, iar de la cântece patriotice a trecut la misiuni speciale pentru apărarea capitalei Ucrainei, arată CNN.

În 2014, mișcarea de protest pe care Fomenko o inspira prin cântecele sale l-a răsturnat în cele din urmă de la putere pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. Și acum, cântărețul speră că ajutorul lui pentru rezistență va sprijini respingerea armatei invadatoare trimise de Putin.

ADVERTISING

„Am decis că, dacă începe un război la scară largă, voi apăra Kievul, pentru că este orașul meu”, a spus Fomenko, solistul trupei folk-rock Mandry.

ЖОВТИЙ ЯКУДЗА / YELLOW YAKUZA / ФОМА /FOMA

În clipa de față, bătălia pentru Kiev se poartă mai ales în suburbiile de vest și de nord, acolo unde cad adesea și rachetele rusești - deși multe sunt distruse de apărarea antiaeriană.

„Ultimele două săptămâni au fost foarte grele, pentru că inamicii încerca să se adune și să înconjoare Kievul”, a spus Fomenko.

Dintr-o bază secretă din Kiev, Fomenko și unitatea sa au desfășurat operațiuni speciale în oraș, cum ar fi urmărirea sabotorilor ruși în timpul patrulelor de noapte. Ei au ajutat, de asemenea, la evacuarea refugiaților din Irpin, o suburbie din vestul orașului, unde s-au dat lupte grele.

Український Військовий Забіг . Military Run . Фома та гурт Мандри. 2022. Ukraine. Kyiv

Unul dintre colegii soldați ai lui Fomenko este Volodimir Omelyan, fost ministru al Infrastructurii din Ucraina, care spune că acest război este o „ciocnire a civilizațiilor”.

ADVERTISING

„Alegerea este foarte simplă, ești cu băieți răi sau cu băieți buni”, a spus Omelyan, 43 de ani. „Democrațiile vor câștiga întotdeauna, poate că va dura mai mult decât se aștepta toată lumea, dar Putin a ales calea lui Hitler și știm deja cum a sfârșit Hitler.”

Cei doi fac parte dintr-un batalion de rezervă finanțat de fostul președinte Petro Poroșenko, primul lider care a fost ales după ce Ucraina a ieșit de sub influența rusă în mai 2014.

„Vă rog să nu aveți încredere în Putin”, a spus Poroșenko, pentru CNN. „Am negociat cinci ani cu Putin, cinci ani lungi, multe promisiuni și când a promis încetarea focului nu s-a întâmplat nimic”.

ADVERTISING

„Putin înțelege doar forța”, a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇