Un bărbat din Gorj cu probleme cardiace a făcut infarct, la o zi după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, din lotul cu probleme. Gheorghiță: Nu există o informație care să ateste legătura cu vaccinul

Un bărbat din Gorj cu probleme cardiace a făcut infarct, la o zi după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, din lotul cu probleme. Gheorghiță: Nu există o informație care să ateste legătura cu vaccinul

Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-a sesizat şi va deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul unui bărbat în data de 1 martie, fratele unui cunoscut medic din Târgu Jiu.

Ioan Barbu, fratele medicului Letiţia Barbu, a decedat în data de 1 martie, în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, la scurt timp după ce se vaccinase cu o doză AstraZeneca, din lotul cu probleme, potrivit gorjonline.ro.

Ioan Barbu, în vârstă de 47 de ani, s-a prezentat la centrul de vaccinare din Bumbeşti-Jiu, pe 28 februarie, unde i s-a administrat prima doză de ser Oxford/AstraZeneca.

ADVERTISING

Precizările CNCAV

Reprezentanţii CNCAV au precizat atunci că, în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate.

„A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă.

Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, au transmis reprezentanţii CNCAV.

ADVERTISING

Conform acestora, investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidenţiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut extins.

Potrivit presei locale, DSP Gorj va ancheta acest caz.

Gheorghiță spune că nu există nicio legătură

În schimb, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat deja că nu există legătură între moartea bărbatului și faptul că a primit ser din lotul retras din cauza reacțiilor adverse.

„A fost comunicat în detaliu cu ce s-a întâmplat în cazul persoanei din Gorj. Era vorba despre o persoană, care deși nu era în evidență cu boli cronice, în urma raportului, a necropsiei, a reieșit că avea, de fapt, antecedente de infarct miocardic, de fapt sechele.

ADVERTISING

Vreau să aduc aminte că mortalitatea este pe primul loc (pentru infarct în România – n.red.). În acest moment nu există o informație care să ateste legătura dintre vaccinare și apariția acestor evenimente”, a spus Gheorghiță la Aleph News.

Mii de doze sunt carantinate

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat joi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.

"Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului", arată CNCAV.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇