Un american capturat de ruși în Ucraina a fost eliberat de un grup de voluntari din SUA (Video)

Un american capturat de ruși în Ucraina a fost eliberat de un grup de voluntari din SUA (Video)

Un cetăţean american din Ucraina, care fusese acuzat de spionaj şi capturat de forţele ruse, a fost evacuat în Polonia împreună cu doi membri ai familiei sale, după ce eliberarea sa a fost asigurată de grupul de voluntari privat Project Dynamo, cu baza în Florida.

Kirillo Alexandrov (27 de ani), soţia sa ucraineană şi mama acesteia sunt ultimii dintre cei peste 600 de oameni eliberaţi în zeci de asemenea misiuni începând din februarie, potrivit Project Dynamo, grup cu baza în oraşul american Tampa şi format iniţial anul trecut pentru a salva americani din Afganistan, transmite Reuters.

Originar din statul american Michigan şi ulterior mutat în Ucraina, Alexandrov a fost arestat, alături de soţia şi soacra lui, la finalul lunii martie în apropierea oraşului Herson, din sudul Ucrainei, în timp ce încerca să plece din regiune din cauza invaziei militare ruse.

ADVERTISING

Conform Project Dynamo, forţele ruse l-au acuzat pe Kirillo Alexandrov de spionaj în favoarea guvernului american, acuzaţie considerată de grupul american de voluntari drept o înscenare. Alexandrov a fost interogat şi apoi transferat la Moscova, unde se presupune că a fost folosit pentru propagandă şi apoi încarcerat, indică o declaraţie a Project Dynamo.

Project Dynamo a asigurat mutarea lui Kirillo Alexandrov, a soţiei şi a soacrei lui în Polonia după mai mult de o lună de negocieri, a declarat James Judge, purtător de cuvânt al grupului Project Dynamo.

Tampa nonprofit rescues American held hostage by Russians in Ukraine

După eliberare, Alexandrov şi familia sa au fost trimişi către vest, unde după un drum de 10-15 ore urmau să ajungă la punctul de trecere a frontierei ucraineano-poloneze Medika miercuri, în jurul orei locale 02:00 (00:00 GMT).

ADVERTISING

La Medika, cei trei urmau să se întâlnească cu mama lui Kirillo Alexandrov, care a contactat iniţial Project Dynamo în legătură cu fiul său şi a sosit ulterior în regiune venind de la Detroit cu soţul său.

Creat de un grup de veterani americani, Project Dynamo a devenit cunoscut în septembrie 2021, atunci când s-a implicat în evacuarea cu zboruri charter a peste 100 de americani din Afganistan către SUA prin Emiratele Arabe Unite.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇