Ultima zi de armistițiu în Gaza. Hamas a eliberat două rusoaice special pentru Putin. Impas în negocieri după ce s-a anunțat moartea unui bebeluș de 10 luni

Ultima zi de armistițiu în Gaza. Hamas a eliberat două rusoaice special pentru Putin. Impas în negocieri după ce s-a anunțat moartea unui bebeluș de 10 luni

A trecut şi ultima zi a armistițiului dintre Israel și Hamas, care se încheie joi dimineaţa. Israelul a declarat că ar putea fi prelungit, cu condiţia ca Hamas să continue să elibereze cel puţin 10 ostatici israelieni pe zi.

Şi Hamas este pregătită să prelungească armistiţiul – cu alte patru zile, declară o sursă apropiată mişcării islamiste palestiniene.

Însă negocierile în acest sens au fost bulversate de o afirmație neconfirmată. Hamas susţine că o familie de ostatici israelieni, inclusiv un bebeluș de 10 luni, ar fi fost ucisă. Oficialii israelieni au declarat că verifică informația.

Noul acord de armistiţiu ar putea prevede şi eliberarea unor bărbaţi ţinuţi ostatici, declară o sursă apropiată negocierilor. Până în prezent, Hamasul a eliberat doar copii şi femei. Israelul a eliberat, la rândul său, doar copii şi femei palestiniene din închisorile sale.

Miercuri au fost eliberate de Hamas mai întâi două femei cu cetăţenie dublă - israeliană și rusă, pe lângă cei 10 ostatici israelieni, în semn de recunoştinţă faţă de Vladimir Putin.

În schimb, eliberarea israelienilor s-a produs abia spre miezul nopţii. Aproximativ 10 ostatici au fost predați foarte târziu Crucii Roșii, a informat Radioul Armatei Israelului, fără a cita o sursă.

ADVERTISING

Între timp, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele sale sunt gata să reia luptele „imediat”.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 29 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 54:

  • Israelul e gata să reia lupta - Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele sale sunt gata să reia luptele „imediat”. "Facem toate încercările de a returna toți ostaticii și de a exploata pe deplin mișcarea actuală de returnare a tuturor femeilor și copiilor răpiți din Gaza. Forțele IDF în aer, pe uscat și pe mare sunt gata să reia luptele imediat", susţine ministrul.
  • Eliberare târziu în noapte - Eliberarea ostaticilor israelieni de azi s-a produs abia spre miezul nopţii. Aproximativ 10 ostatici au fost predați foarte târziu Crucii Roșii, a informat Radioul Armatei Israelului, fără a cita o sursă.
  • Sute de camioane la graniţă - Sute de camioane cu ajutor umanitar așteaptă să treacă în Gaza, potrivit unui oficial egiptean. Cel puțin 572 de camioane sunt aliniate pentru inspecția israeliană, a declarat Ayman Walash, directorul centrului de presă străină din Egipt. Inspecția israeliană a fiecărui camion durează ore întregi. În plus, nouă palestinieni răniți în Gaza au sosit astăzi în Egipt pentru tratament medical.
  • Hamas a eliberat doar două rusoaice - Miercuri seară au fost eliberate de Hamas mai întâi două femei cu cetăţenie dublă - israeliană și rusă. Este vorba despre Elena Trupanov, 50 de ani, și mama ei, Irena Tati, 73 de ani. Ele au fost răpite din kibuţul Nir Oz în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie. Femeile au fost eliberate suplimentar faţă de lista cu 10 persoane prezentată Israelului, în semn de recunoştinţă faţă de Vladimir Putin, după cum a anunţat organizaţia palestiniană.
  • Impas în negocieri - Negocierile dintre Israel și Hamas în vederea prelungirii armistițiului din Gaza au fost umbrite miercuri, în ultimul moment, de o afirmație neconfirmată a Hamas potrivit căreia o familie de ostatici israelieni, inclusiv un bebeluș de 10 luni, ar fi fost ucisă. Cu puțin timp înainte de ultima eliberare programată în cadrul armistițiului, aripa militară a Hamas a declarat că cel mai tânăr ostatic, bebelușul Kfir Bibas, a fost ucis într-un bombardament israelian anterior, împreună cu fratele său de patru ani, Ariel, și mama lor. Tatăl lor, care a fost de asemenea reținut, nu a fost menționat în declarație. Oficialii israelieni au declarat că verifică afirmația Hamas.
  • Vor fi eliberaţi şi bărbaţi? - Noul acord ar putea prevede şi eliberarea unor bărbaţi ţinuţi ostatici, declară o sursă apropiată negocierilor pentru Reuters. Până în prezent, Hamasul a eliberat doar copii şi femei. Israelul a eliberat, la rândul său, doar copii şi femei palestiniene din închisorile sale.
  • Hamasul anunţă că urmează să elibereze ostatici ruşi - Mişcarea islamistă Hamas urmează să elibereze miercuri ”mai mulţi” ostatici ruşi, anunţă miercuri pe X un oficial de rang înalt din cadrul mişcării.
  • Hamasul e pregătit de un nou armistiţiu - Mişcarea islamistă palestiniană Hamas este pregătită să prelungească - cu alte patru zile - armistiţiul cu Israelul, care se încheie joi dimineaţa, declară o sursă apropiată Hamas. ”Hamasul este în măsură să elibereze prizonieri israelieni pe care-i reţine împreună cu alte mişcări ale rezistenţei şi cu alte părţi în această perioadă, în cadrul actualului acord şi în aceleaşi condiţii”, declară această sursă. În culise, mediatorii acţionează în vederea unei prelungiri a armistiţiului după expirarea acestuia joi.
  • Hamas îl cheamă pe Musk în Gaza - Un oficial de rang înalt al Hamas l-a invitat pe miliardarul american Elon Musk în Fâșia Gaza, pentru a vedea amploarea distrugerilor cauzate de bombardamentele israeliene, transmite Reuters. „Îl invităm să viziteze Gaza pentru a vedea amploarea masacrelor și distrugerilor comise împotriva populației din Gaza”, a declarat Osama Hamdan, un înalt oficial al Hamas, într-o conferință de presă la Beirut.
  • O nouă listă - Israelul a primit numele mai multor ostatici care ar putea fi eliberați miercuri din Gaza, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, Tal Heinrich. „Am primit lista, notificăm familiile persoanelor care apar pe listă și toate celelalte familii ale ostaticilor care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza chiar acum”, a declarat Heinrich. Acesta va fi al șaselea grup de ostatici eliberați din Gaza de la începutul armistițiului.
  • Israelul nu renunță la operațiunea din Gaza - Generalul-locotenent Herzi Halevi, şeful forţelor armate israeliene, a declarat într-o conferinţă de presă că armata a rămas în stare de alertă în Gaza şi este pregătită să continue lupta. Când războiul se va relua, Israelul intenţionează să continue asaltul din jumătatea nordică a Fâşiei Gaza spre sud.
  • Armistițiul ar putea fi prelungit - Israelul a declarat că armistiţiul ar putea fi prelungit în continuare, cu condiţia ca Hamas să continue să elibereze cel puţin 10 ostatici israelieni pe zi. Dar, cu mai puţine femei şi copii aflaţi în captivitate, menţinerea tăcerii armelor dincolo de ziua de miercuri ar putea necesita negocieri pentru a elibera cel puţin câţiva bărbaţi israelieni, pentru prima dată. Numărul total al ostaticilor eliberaţi de Hamas de la începutul armistiţiului, vinerea trecută, se ridică acum la 81, dintre care 60 de israelieni - toţi femei şi copii - şi 21 de cetăţeni străini, mulţi dintre ei muncitori agricoli thailandezi. La rândul său, Israelul a eliberat 180 de deţinuţi palestinieni.
  • Ostaticii eliberați marți seara - Hamas a eliberat încă 12 ostatici, iar Israelul a eliberat 30 de deţinuţi palestinieni, marţi, în cea de-a cincea zi a unui armistiţiu prelungit, de şase zile, încheiat între gruparea militantă palestiniană şi Israel, ceea ce a adus o pauză necesară în războiul devastator din Gaza.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇