Turiști francezi blocați în Bucegi. Au urcat îmbrăcați de stradă pe Jepii Mici UPDATE Au fost recuperați de Salvamont

Turiști francezi blocați în Bucegi. Au urcat îmbrăcați de stradă pe Jepii Mici UPDATE Au fost recuperați de Salvamont

Salvamontiştii din Prahova intervin, sâmbătă, pentru recuperarea a șapte turiști blocați în Masivul Bucegi. Intervenţia este dificilă din cauza riscului mare de avalanşe.

Dispeceratul Național Salvamont informează că grupul de șapte persoane este blocat pe Valea Jepii Mici.

Zona este foarte grea, cu zăpadă multă și risc de alunecare”, spun salvamontiștii.

UPDATE: Salvamontiștii anunță că turiștii au fost coborâți în siguranță de pe munte.

Turiștii se afla în dreptul cascadei Caraiman, iar salvamontiștii afirmă că zona este expusă riscului maxim.

Salvamontiştii precizează că cei 7 turiști sunt francezi. Ei intenționau să ajungă la Babele și nu știau că pe munte zăpada este foarte mare.

„Pentru că erau îmbrăcați de stradă și încălțați cu adidași, la jumătatea traseului au rămas blocați și nu au mai putut nici să înainteze si nici să coboare. Au cerut ajutor și acum echipe de salvamontiști din Bușteni și Prahova se deplasează spre ei”, precizează salvamontiştii.

În Masivul Bucegi, meteorologii anunţă risc mare de producere a avalanşelor, de gradul 4 din 5.

Risc mare de avalanșă. Traseele montane sunt închise

Conform meteorologilor, la altitudini mai mari de 1.800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante.

În partea superioară se întâlnește un strat puțin stabilizat și umed, intercalat cu câteva cruste de gheață și depus peste straturile vechi ce au o rezistență scăzută spre sol, unde se întâlnesc cristale tip cupă, mai ales pe versanții nordici.

Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca sponta peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1.800 de metri, temperaturile crescute şi ploile vor conduce la topirea accelerată a stratului. Spontan se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii unde sunt prezente acumulări mai vechi de zăpadă, în zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la orice supraîncărcări.

Avalanșe declanșate la peste 1800 m pot coborî și la altitudini joase, pe anumite văi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇